16:20 07.09.2018

Рада провалила проект нової редакції закону про ОСАЦВ

2 хв читати
Рада провалила проект нової редакції закону про ОСАЦВ

Верховна Рада 5 вересня відхилила нову редакцію закону "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" (ОСАЦВ, №3670-д): за прийняття її в першому читанні проголосували 142 депутати, за повернення на доопрацювання - 191 депутат за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Цей документ розкритикувала представниця "Батьківщини" Олександра Кужель, яка стверджувала, що основну вигоду від його ухвалення отримають страховики.

На її думку, підвищення розміру граничної виплати за ОСАЦВ за відшкодування шкоди здоров'ю до мільйона гривень та майна до 500 тис. грн з 2020 року з одночасним вільним ціноутворенням призведе до різкого зростання вартості ОСАЦВ для страхувальників.

За доопрацювання законопроекту висловився також член фракції "Народного фронту" Леонід Ємець, який також назвав документ незбалансованим.

Спроби в.о. голови парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Михайла Довбенка переконати депутатів не мали успіху.

У результаті фракція "Батьківщини" і група партії "Відродження" не дали на підтримку закону жодного голосу, а група "Воля народу" - лише два.

Як повідомлялося, законопроект №3670-д був зареєстрований у Верховній Раді 12 лютого 2018 року, його було включено до порядку денного 8-ї сесії 20 березня. Він мав прийти на зміну закону про ОСАЦВ, ухваленому ще в 2005 році, зокрема, закріпивши поступове збільшення виплат.

Документ передбачав також впровадження системи прямого відшкодування збитків після затвердження загальними зборами членів МТСБУ, більш широке застосування електронних технологій при укладанні договорів, вдосконалення державного нагляду за дотриманням страховиками законодавства і МТСБУ при виконанні гарантійної та інформаційної функції.

Крім цього, заплановано було надати МТСБУ право здійснювати виплати за збанкрутілого страховика з моменту початку виведення його з ринку, підвищення відповідальності страховиків за порушення термінів виплати страхового відшкодування з їхньої вини шляхом введення додаткового штрафу. При цьому врегульовано механізм компенсації страховиком витрат особам, відповідальність якої застрахована.

Законопроект також пропонував у рамках імплементації вимог Євродирективи створення єдиного інформаційного центру, до якого може звернутися будь-яка особа (незалежно від того, в якій страховій компанії воно застраховано) для отримання консультації та інформації, надавши такі права і функції МТСБУ як саморегулівної організації учасників ринку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА