09:53 10.09.2018

Заступник голови ЄК Домбровскіс відвідає Україну для підписання умов програми макрофінансової допомоги

2 хв читати
Заступник голови ЄК Домбровскіс відвідає Україну для підписання умов програми макрофінансової допомоги

Заступник голови Європейської комісії з питань євро і фінансової стабільності Валдіс Домбровскіс відвідає Київ 13-14 вересня, де візьме участь у підписанні Меморандуму про взаєморозуміння, в якому будуть закріплені умови 4-ї програми макрофінансової допомоги ЄС Україні (MFA IV) на EUR1 млрд.

"Валдіс Домбровскіс у Києві, Україна (до 14 вересня): бере участь у церемонії підписання програми макрофінансової допомоги (MFA)", - зазначено в повідомленні Єврокомісії.

В.Домбровскіс зустрінеться з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом та в.о. міністра фінансів Оксаною Маркаровою.

Також він візьме участь у форумі Ялтинської європейської стратегії.

Як пояснили агентству "Інтерфакс-Україна" джерела в уряді України, йдеться про підписання Меморандуму із взаєморозуміння, в якому в рамках таких програм макрофінансової допомоги ЄС сторони узгоджують основні умови економічної політики, на підтримку яких надаються кошти та визначаються терміни їх виконання.

Згідно з оприлюдненими ЄС на початку липня цього року матеріалами, вступ у силу Меморандуму також надасть старт 2,5 рокам діяльності програми MFA IV.

Також у документі має бути закріплений планований розмір двох траншів, на які поширюватиметься MFA IV.

Передбачається, що кошти макрофінансової допомоги будуть виділені Нацбанку, однак у Меморандумі може бути прописаний варіант, коли кінцевим їхнім бенефіціарним одержувачем буде Мінфін.

Попередні умови були сформульовані Європарламентом, Радою ЄС та Єврокомісією в спільній заяві влітку цього року. Основними є запуск системи перевірки електронних декларацій, перевірки даних про бенефіціарів компаній, створення добре функціонуючого спеціалізованого Антикорупційного суду відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії. Крім того, в Меморандумі планувалося закласти умови із боротьби з відмиванням грошей і ухиленням від сплати податків.

Згідно з оприлюдненими матеріалами, макрофінансова допомога виділяється на термін до 15 років.

Євросоюз з 2014 року надав Україні EUR2,81 млрд макрофінансової допомоги. Третій транш третьої програми макрофінансової допомоги на EUR600 млн було скасовано 18 січня 2018 року через невиконання країною узгоджених умов.

Необхідність в четвертій програмі виникла в зв'язку з тим, що в листопаді 2017 року місія МВФ переглянула свої оцінки потреби країни в зовнішньому фінансуванні, вказавши на додатковий розрив у $4,5 млрд на 2018-2019 рр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА