19:20 10.09.2018

Британський бізнес може запастися товарами на 40 млрд фунтів на випадок "жорсткого" Brexit

2 хв читати
Британський бізнес може запастися товарами на 40 млрд фунтів на випадок "жорсткого" Brexit

Британські компанії можуть створити запаси товарів, що імпортуються, загальним обсягом близько 40 млрд фунтів стерлінгів ($ 52 млрд) на випадок "жорсткого" Brexit, тобто виходу Великої Британії з ЄС без нової торгової угоди між сторонами, прогнозують експерти Центру економічних і ділових досліджень (Centre for Economics & Business Research, CEBR).

Це додасть 0,5 процентного пункту до темпів зростання ВВП Великої Британії за три квартали до моменту Brexit 29 березня 2019 року, вважають в CEBR. Однак очікуване зниження попиту слідом за цим, як очікується, відніме стільки ж від зростання британського ВВП протягом решти 2019 року.

"Таким чином, міні-рецесія після Brexit є майже неминучою", - зазначає засновник CEBR Дуглас МакВільямс.

Британські компанії активно готуються до можливих негативних наслідків Brexit. Влада країни раніше опублікувала низку документів, в яких містяться оцінки того, які наслідки чекають різні сектори в тому випадку, якщо Brexit позначиться на вільному потоці товарів з Європи.

Так, фармкомпаніям рекомендовано створити запаси лікарських препаратів, а рітейлерам - запаси продуктів. Причому, в останньому випадку уряд зазнав критики, оскільки його рекомендації для рітейлерів були сприйняті як сигнал того, що влада країни перекладає відповідальність за забезпечення достатніх запасів продуктів на роздрібні мережі, пише газета Financial Times.

Найбільш значними, за оцінками CEBR, будуть коливання запасів сировинних товарів, включаючи сировину для хімічної промисловості та різні руди, а також проміжних товарів, в тому числі, компонентів для автомобілів і літаків. Імпорт Великою Британією цих товарів з ЄС в 2017 році склав 100 млрд фунтів із загального показника в 260 млрд фунтів.

В CEBR відзначають вже наявні сигнали того, що британські компанії активізували накопичення запасів: обсяг запасів у другому кварталі виріс швидше, ніж британський ВВП. У той же час, є думка про те, що така тенденція швидше за все може бути обумовлена погодними умовами, ніж побоюваннями наслідків Brexit.

За словами М.Вільямса, в минулому епізоди істотного коректування запасів - в 1975, 1980, 1990 і 2009 рр. - зазвичай були обумовлені різким падінням попиту або кредитними кризами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА