14:36 13.09.2018

Юристи сумніваються в масових зверненнях українців для отримання "будівельної амністії"

5 хв читати
Юристи сумніваються в масових зверненнях українців для отримання "будівельної амністії"

Масового звернення українців для отримання так званої будівельної амністії - обстеження та прийняття в експлуатацію самобудів класу СС1, побудованих до 2015 року, - не буде, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" юристи.

Старший юрист юридичної фірми DLA Piper Ukraine Олег Мільченко, посилаючись на дані Державної архітектурно-будівельної інспекції, припустив, що запущеною у вересні поточного року "будівельною амністією" скористаються близько 3-4 тис. людей.

При цьому юрист зазначив, що "амністія" поширюється лише на випадки будівництва без дозвільної документації, але при цьому передбачається, що земельну ділянку відведено.

"Держава не хоче вирішувати проблеми у сфері земельних правовідносин через будівельне законодавство. Якщо проблеми із землею у власників самовільно побудованих споруд не було вирішено і землю не відведено, як передбачено законодавством, то скористатися "будівельною амністією" буде неможливо", - сказав він.

О.Мільченко прогнозує, що частка приватного сектора буде переважною, а частка бізнесу, найімовірніше, обмежиться підприємцями та малими фермерськими господарствами, враховуючи, що споруди сільськогосподарського призначення підпадають під "амністію".

Коментуючи перспективи того, що бізнес вдаватиметься до "будівельної амністії" для узаконення комерційних об'єктів, юрист зазначив: "Може йтися хіба що про малий фермерський бізнес".

Проте О.Мільченко припускає, що оскільки незаконно побудовані комерційні об'єкти іноді успішно легалізувалися через судову систему, "поширення "амністії" на комерційні об'єкти могло б "розморозити" комерційні проекти, в яких будівництво відбувалося з порушеннями".

Коментуючи можливість протиправного застосування "будівельної амністії", юрист зазначив, що ймовірним варіантом зловживання може бути "амністування" об'єкта з більш високим класом наслідків, ніж СС1.

"Процедура "амністії" включає попередній технічний огляд самовільно побудованого об'єкта, під час якого кваліфікований спеціаліст і визначить клас наслідків. Але ризик зловживання процедурою "амністії" матеріалізується саме на цьому етапі. Держархбудінспекція (ДАБІ) має проводити послідовну та ефективну кадрову політику і впровадити систему контролю ухвалення рішень у процесі "амністії", щоб виявляти та усувати можливі порушення", - вважає юрист.

У свою чергу старший юрист юридичної фірми "Астерс" Роман Дробоцький зазначив, що нововведення у "будамністії" 2018 року, що, зокрема, стосуються виключення з переліку об'єктів, які раніше підлягали амністії, громадських будівель I-II категорій складності, а також вимоги про відповідність побудованого об'єкта цільовому призначенню земельної ділянки, створять інструменти для протиправного застосування "будівельної амністії" в майбутньому.

"Ми не очікуємо масових звернень щодо отримання "будівельної амністії". Протягом попередніх років зацікавлені власники вже скористалися механізмом "будівельної амністії", що функціонував раніше. Можливо, на початковому етапі функціонування нового механізму зразка 2018 року буде певне пожвавлення з огляду на відкладений попит (оскільки механізм не функціонував певний час) та збільшення загальної площі домоволодіння, на яку поширюватиметься новий механізм. У подальшому, однак, ми не вбачаємо передумов для масових звернень та/або системних порушень (протиправного застосування) механізму "будівельної амністії", - сказав він.

Масового звернення для отримання "будамністії" не очікує й адвокат адвокатського об'єднання "Коларес" Максим Тхоровський.

"З огляду на те, що попередня амністія не дала особливих результатів, а проведення нової відбувається без особливих змін, то очікувати буму узаконення не варто", - сказав він.

Водночас М.Тхоровський припустив, що "будамністія"-2018 повторює ситуацію амністії-2015, оскільки змін щодо роз'яснення населенню про можливість узаконення самобудів або територіального наближення держорганів цієї сфери до людей не відбулося.

"Є всі підстави вважати, що легалізація незаконно зведених будівель орієнтована на певну групу населення, і це, найімовірніше, - не звичайні сільські жителі. Право порушувати закон не може бути і не повинно бути узаконене. За порушенням закону має йти реакція з боку держави. Якщо її немає, то отримуємо картину, яка є на сьогодні, - масове порушення містобудівних умов, правил добросусідства, масова незаконна забудова", - сказав він.

Юрист вважає, що частка приватного сектора у зверненнях по отримання "будамністії" має становити до 80-90%. Водночас він не виключив переведення легалізованих через механізм амністії споруд у комерційну нерухомість.

Юрист практики нерухомості та будівництва юридичної фірми "ЄПАП Україна" Андрій Кохан зазначив, що відсутність у законі дедлайна для амністії не сприятиме активним зверненням по її отримання.

"Ще під час "будамністії" 2015 року ДАБК відзначала зменшення кількості осіб, що звернулися по узаконення своїх будов порівняно з попередніми прикладами "амністій". Я не очікую великого потоку звернень зараз ще й тому, що, як зазначав вище, термін для цього не обмежений. Громадяни реалізовуватимуть цей механізм опціонально під конкретне завдання: підключення до комунікацій, продаж землі з будовами, вступ у спадщину.

При цьому він скептично оцінює узаконення комерційних об'єктів через "будамністію".

"Не виключено, що спроби узаконити такі споруди через прирівнювання їх до індивідуальних житлових будинків або господарських будівель будуть, але ціна відповідальності досить-таки неприємна: представник БТІ ризикує своїм кваліфікаційним сертифікатом, а власник будівлі у кращому разі - потрапити під рішення органів ДАБК про скасування реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації", - сказав він.

Керівник харківського офісу юрфірми "Ілляшев та Партнери" Андрій Литвин наголосив, що законом чітко передбачена умова, згідно з якою особа, що звернулася по узаконення нерухомості, має бути власником (користувачем) земельної ділянки відповідного цільового призначення. Водночас "одним же з основних недоліків комерційних самобудів, які потребують узаконення, є саме відсутність відповідних документів на земельну ділянку".

"Таким чином, законом передбачений запобіжник від узаконення такої нерухомості", - сказав він.

Як повідомлялося, Мінрегіон запустив в Україні механізм "будівельної амністії" для самобудів класу CC1, побудованих до 2015 року. "Будівельна амністія" передбачена змінами до закону "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо продовження терміну прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва, побудованих без дозволу на виконання будівельних робіт, прийнята у березні 2018 року. Вона насамперед стосується приватного сектора, що раніше не встиг зареєструвати документи на свої будинки, дачні або садибні будинки, гаражі, побудовані до 2015 року, площею не більше ніж 300 кв. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішити проблеми на українсько-польському кордоні допоможе спільний митний контроль - Верещук

"Укрнафта" отримала 138 тонн добового дебіту нафти після інтенсифікації видобутку на одному з західних родовищ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА