15:15 13.09.2018

ФГВФО виступає за поетапне збільшення гарантованої суми відшкодування із 2019р.

2 хв читати
ФГВФО виступає за поетапне збільшення гарантованої суми відшкодування із 2019р.

 Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) пропонує наступного року розпочати поетапне збільшення гарантованої суми відшкодування з 200 тис. грн до 500-800 тис. грн, повідомив директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін.

"Воно (збільшення гарантованої суми відшкодування - ІФ) має бути поступовим, його потрібно закріпити законом, щоб потім не було шляхів до відступу. На сьогодні ми вважаємо, що потрібно виходити поступально з цифрою 500-800 тис. грн суми гарантування з 2019 року", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

При цьому К.Ворушилін додав, що для підвищення гарантованої суми відшкодування потрібно мати сильну економіку.

"Наразі у нас є певна впевненість у стабільності сектора, тому ми за те, щоб потихеньку збільшувати суму гарантування. Це додатково надасть приплив вкладів до банківського сектора, надасть можливість тому самому Мінфіну робити запозичення у банків через облігації. Усе взаємопов'язано", - сказав К.Ворушилін.

Він також повідомив, що за 20 років своєї роботи ФГВФО виплатив відшкодування вкладникам на суму 93,8 млрд грн. Для виплати відшкодувань у кризовий період ФГВФО довелося залучати позикові кошти.

"Щодо боргу Нацбанку, то там залишилося 2,5 млрд грн, але вони покриті держоблігаціями, які були власністю Фонду ще до кризи 2013 року. Тому відсотки за кредитами та відсотки за облігаціями "схлопуються", і ми не вважаємо це навантаженням. Щойно завершиться термін за цими облігаціями, буде погашено й облігації, й кредити НБУ. Що стосується Мінфіну, то у нас залишилося основного боргу 58,5 млрд грн, не рахуючи відсотків під 10-12,5%. Виходить, що ми залучили фінансування на 59, 5 млрд грн, а маємо повернути 145 млрд грн! Аморально було навішувати за допомогою МВФ нам такі ставки запозичень", - сказав К.Ворушилін.

Він також нагадав, що ФГВФО розпочав достроково погашати векселі, видані в обмін на ОВДП, випуск яких було здійснено для надання кредитів ФГВФО в 2014-2016 рр.

"Ми боролися за дострокове погашення векселів Мінфіну, щоб знизити навантаження, і Кабмін, нарешті, ухвалив постанову. Ми вже здійснили першу операцію на 1 млрд грн... Ми очікуємо кінця року, і надлишок ми намагатимемося за першої можливості повернути Мінфіну", - сказав він.

Повний текст інтерв'ю читайте на головній сторінці веб-сайту агентства "Інтерфакс-Україна"

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА