19:52 13.09.2018

МЕА: для нафтового ринку настав критичний момент

3 хв читати
МЕА: для нафтового ринку настав критичний момент

Ціни на нафту Brent за минулий місяць зросли з майже $ 70 до $ 80 за барель, однак вони можуть вирости ще більше, якщо виробники нафти не зможуть заповнити падаючі обсяги з Венесуели, Ірану і, можливо, Лівії, пише МЕА в своєму щомісячному звіті.

На думку агентства, ціни зросли з двох причин - триваюче падіння нафтовидобутку у Венесуелі і наближення 4 листопада, коли будуть введені санкції США щодо Ірану. У Венесуелі видобуток нафти в серпні впав до 1,24 млн б / д, і якщо падіння продовжиться з тією ж швидкістю, то до кінця року виробництво впаде до 1 млн б / д.

Дані, що надаються системою відстеження танкерів, дозволяють говорити, що експорт з Ірану вже істотно впав, на 500 тис. б / д, зазначає МЕА, але закликає почекати, щоб побачити, чи не буде збільшуватися це падіння.

Видобуток нафти в Ірані впав до мінімуму, спостережуваного з серпня 2016 року, - до 3,63 млн б / д, оскільки все більше покупців дистанціюються від іранської нафти напередодні санкцій. При цьому експорт з липня впав навіть більше видобутку - на 280 тис. б / д - до 1,9 млн б / д, оскільки ключові покупці - Китай і Індія - істотно знизили закупівлі. Схоже, частина видобутку перекочувала в наземні сховища Ірану. Пік експорту нафти Ірану припав на квітень-травень - 2,4 млн б / д. Продажі Кореї і Франції припинилися з червня, але в цілому поставки в Європу зросли в серпні на 510 тис. б / д. Поставки в Азію впали на 500 тис. б / д. Китай і Індія - ключові покупці іранської нафти в серпні знизили закупівлі на 200 тис. б / д і 380 тис. б / д відповідно.

Якщо падіння видобутку в Венесуелі та Ірані продовжиться, ринок звузиться, і ціна на нафту зросте, якщо інші виробники не наростять видобутку.

За підсумками червневого рішення ОПЕК + Саудівська Аравія й Ірак збільшили видобуток на 160 тис. б / д. У випадку з Іраком експорт зріс настільки, що став більше, ніж видобуток в Ірані, і залишилося ще 200 тис. б / д вільних потужностей на півночі Іраку через триваючі суперечки з урядом Курдистану.

Країни ОПЕК в серпні мають 2,7 млн б / д вільних потужностей, з них 60% припадає на Саудівську Аравію, але незрозуміло, наскільки легко вони можуть бути задіяні. І це не тільки питання обсягів, а й якості нафти - переробники будуть намагатися замістити іранську і венесуельську нафту нафтою подібної якості.

Що стосується можливостей інших країн наростити видобуток, МЕА зазначає, що Бразилія, яка планувала наростити видобуток цього року, через різні проблеми збільшить її лише на 30 тис. б / д.

США продовжують демонструвати чудові показники - в 2018 році їх видобуток зросте на 1,7 млн б / д, а в наступному - ще на 1,2 млн б / д. "Однак компанії не коригують свої плани з видобутку, незважаючи на зростання ціни на нафту через "вузькі місця" в інфраструктурі, і навряд чи це зміниться в найближчому майбутньому", - пише агентство.

Нарешті, перспективи зростання видобутку нафти в Лівії залишаються крихкими через останні заворушення.

Що стосується попиту на нафту, в 2018 році він зросте на 1,4 млн б / д, а в 2019 ще на 1,5 млн б / д. Але є ознаки, що попит слабшає - млявий попит на бензин у США через високі ціни, попит в Європі значно нижче, ніж рік тому, на попит нафти в Японії впливають високі температури і останні стихійні лиха.

У 2019 на попит в країнах, що розвиваються, може вплинути слабішання валют. Ризик несуть і торгові війни.

"Ми вступаємо в дуже критичний період для нафтового ринку", - резюмує МЕА.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА