12:04 14.09.2018

Глава НБУ очікує рішення щодо продовження співпраці з МВФ за підсумками візиту місії

3 хв читати
Глава НБУ очікує рішення щодо продовження співпраці з МВФ за підсумками візиту місії

Глава Національного банку України Яків Смолій позитивно оцінює хід переговорів, які тривають у Києві з 6 вересня з місією Міжнародного валютного фонду (МВФ) щодо можливості отримання чергового фінансування.

"Переговори з МВФ тривають. Місія завершує свою роботу наступного тижня, і ми очікуємо позитивного рішення щодо продовження співпраці", - сказав він журналістам у кулуарах 15-го форуму YES, організованого Фондом Віктора Пінчука в Києві.

Відповідаючи на запитання про аспекти цієї співпраці, Я.Смолій зазначив, що продовження Фондом фінансової підтримки України залишається важливим його елементом.

"Поповнення золотовалютних резервів є запорукою макрофінансової стабільності", - наголосив глава Нацбанку.

Як повідомлялося, місія МВФ на чолі з Роном ван Роденом розпочала роботу в Києві 6 вересня і планує працювати до 19 вересня "для обговорення останніх економічних подій та економічної політики".

В. о. міністра фінансів Оксана Маркарова повідомила про намір української сторони обговорити з Фондом і всі поточні питання, і продовження співпраці після закінчення поточної програми EFF у березні 2019 року. Одним із варіантів є прийняття після закінчення EFF коротшої програми stand by, яка дала б додаткові гарантії стабільності на період виборів у 2019 році.

За словами О.Маркарової, успішний четвертий перегляд програми розширеного фінансування МВФ та отримання п'ятого траншу в $2 млрд відкриє шлях до залучення фінансування до державного бюджету на пільгових умовах із використанням гарантії Світового банку на $800 млн, а також до отримання макрофінансової допомоги від ЄС на EUR1 млрд.

Відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,5 млрд) із першим траншем у $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,62 млрд). Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза у зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою та зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з В.Гройсманом у квітні 2016 року переговори щодо продовження фінансування було відновлено, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише в середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

З липня 2017 року Україна перебуває в складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30% до 60%, у зв'язку із зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як прем'єр вважає таке різке підвищення невиправданим. Нині обговорюється можливість поетапного підвищення цін на газ зі збільшенням їх приблизно на 25% на першому етапі.

Директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард 19 червня 2018 року заявила, що виконання передумови щодо цін на газ є критично важливим для завершення поточного перегляду підтримуваної МВФ програми. За її словами, ще одна передумова - дотримання граничного дефіциту держбюджету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

Тарифи на зберігання газу в ПСГ України залишаться незмінними до 1 квітня 2025 р. - "Нафтогаз"

Німеччина готує довгостроковий контракт на СПГ з ОАЕ

Рахункова палата: війна, пожежі та вирубка дерев завдали Україні збитків майже на 23 млрд грн

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА