14:57 14.09.2018

Мінфін України очікує рішення Верховного суду Лондона наприкінці 2019 року

3 хв читати
Мінфін України очікує рішення Верховного суду Лондона наприкінці 2019 року

Міністерство фінансів України очікує рішення Верховного суду Лондона в рамках єврооблігаційного спору з Росією за скаргою обох сторін наприкінці 2019 року, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі відомства.

Як уточнили у відомстві, Україна виграла суд в апеляційній інстанції з питання необхідності розгляду в повному провадженні аргументу про присутність політичного тиску з боку РФ, яка змусила країну залучити відповідний борг.

Крім цього, Україна доводила, що договір про запозичення є недійсним і не підлягає примусовому виконанню, оскільки його було укладено з порушенням внутрішнього законодавства та встановлених українськими нормативними актами процедур.

Ще одна група заперечень базувалася на концепції контрзаходів із міжнародного публічного права. Аргумент України полягав у тому, що доки Росія не виконує свої міжнародно-правові зобов'язання стосовно до України, Україна має право на прийняття пропорційних контрзаходів у вигляді, зокрема, припинення виконання своїх зобов'язань за позикою.

Четверта група заперечень наголошує на наявності передбачених умов випуску зазначених єврооблігацій. Україна доводить: документ про єврооблігаційну позику передбачав, що Росія не чинитиме тиску на Україну. Оскільки відбулося порушення цієї умови, Україна може не виконувати прописані в ньому умови.

Як уточнили в Мінфіні, Україні не вдалося довести наявність вагомих обставин для розгляду цих трьох пунктів у рамках повного судового процесу.

Водночас у відомстві зазначили, що Україні вдалося також довести необхідність постійного зупинення провадження, у разі, якщо б англійський суд прийшов до висновку про неможливість розгляду аргументів України щодо примусу.

Представники РФ оскаржили рішення Апеляційного суду у Верховному суді Великої Британії.

У свою чергу Україна подала зустрічну скаргу через відмову суду в розгляді трьох не підтриманих доводів у спорі.

Апеляційний суд дозволив обом сторонам оскаржити його рішення у Верховному суді.

Я повідомлялося, Україна в грудні 2015 року допустила дефолт за євробондами, викупленими Росією в грудні 2013 року на кошти Фонду національного добробуту ($3 млрд - сам випуск та $75 млн - останній купонний платіж). Київ пропонував Москві реструктуризацію боргу на загальних із комерційними кредиторами умовах, Росія цей варіант обговорювати відмовилася, наполягаючи на суверенному характері заборгованості. Борг необхідно було погасити до 1 січня 2016 року. Однак у грудні 2015 року Україна ввела мораторій на обслуговування цієї заборгованості й до 1 січня 2016 року не здійснила платіж на загальну суму $3,075 млрд у рахунок погашення та обслуговування належних Росії єврооблігацій.

Після цього, 17 лютого 2016 року, Мінфін РФ подав до Високого суду Лондона позов про стягнення заборгованості за єврооблігаціями. Суд 29 березня 2017 року схвалив прискорений розгляд зазначеного позову, фактично відкинувши основні заперечення України та погодившись з наявністю у неї зобов'язань за єврооблігаціями. Суд визнав, що транзакція є стандартною борговою операцією, хоча і здійснена за незвичайних умов. Своїм рішенням суд зобов'язав Україну виплатити Росії номінальну вартість єврооблігацій на $3 млрд, суму нездійсненого купонного платежу на $75 млн, а також штрафні відсотки, що нараховуються у сумі $674 тис. за кожен день прострочення.

Пізніше, 26 травня, Високий суд Лондона задовольнив клопотання України про призупинення виконання рішення від 29 березня 2017 року до завершення розгляду апеляційної скарги України в Апеляційному суді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА