14:00 15.09.2018

Глава Мінфіну України впевнена в отриманні першого траншу макрофіндопомоги ЄС після досягнення домовленості з МВФ

3 хв читати
Глава Мінфіну України впевнена в отриманні першого траншу макрофіндопомоги ЄС після досягнення домовленості з МВФ

Україна виконала більшість умов для отримання першого траншу макрофінансової допомоги Євросоюзу (MFA) на EUR500 млн, повідомила в. о. міністра фінансів Оксана Маркарова.

"На сьогодні більшість умов щодо першого траншу вже виконано. Деякі – у процесі виконання на фінальній стадії. Тому, думаю, отримання першого траншу є доволі реалістичним", – сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна" в кулуарах 15-го форуму YES, який організував Фонд Віктора Пінчука в Києві.

"Питання – у досягненні домовленостей з МВФ, які також є важливими для макрофіну. Ми над цим теж працюємо. Як тільки там буде, я сподіваюся, позитивне рішення, ми тоді зможемо вже виходити (на отримання MFA)", – додала О.Маркарова.

Коментуючи конкретні умови для отримання першого траншу MFA, вона повідомила, що Мінфін з липня вже затвердив сім узагальнювальних податкових консультацій.

"Після того, як затвердили зміни до Податкового кодексу, які дають можливість Мінфіну давати такі консультації, ми не достатньо активно використовували цей інструмент. Це мій персональний пріоритет", – зазначила О.Маркарова.

Керівник Мінфіну пояснила, що деякі законодавчі норми по-різному трактують податкові в регіонах та суди, а роль цих узагальнювальних консультацій – забезпечити рівне й однакове трактування, тому відомство використовуватиме цей інструмент.

Відповідаючи на запитання про виконання вимоги про забезпечення ефективної перевірки інформації про бенефіціарів у держреєстрі, О.Маркарова повідомила, що ця норма вже також практично виконана, як вона прописана.

"Це питання зміни нормативних актів. Вже є чітке розуміння, що треба змінити в нормативній базі, щоб унеможливити це. Думаю, цю умову ми теж виконаємо", – сказала в. о. міністра, уточнивши, що необхідність законодавчих змін відсутня.

Водночас вона зазначила, що загалом перевірка бенефіціарів – це дуже складна тема. О.Маркарова зазначила, що немає жодної країни, яка може показати, як це працює, зокрема, це новий досвід для європейських партнерів України.

В.о. міністра також сказала, що в проект держбюджету-2019 закладено всі необхідні кошти для роботи Вищого антикорупційного суду.

Як повідомлялося, Україна і ЄС 14 вересня підписали меморандум про взаєморозуміння та кредитну угоду про надання MFA IV на EUR1 млрд, яка передбачає виділення двох траншів по EUR500 млн. Надання цих коштів пов'язане з виконанням низки умов.

Для отримання першого траншу MFA Україна, зокрема, має провести оновлення модуля перевірки електронних декларацій, щоб забезпечити їх логічний і арифметичний контроль і встановити автоматичний обмін даними між модулем перевірки та відповідними держреєстрами.

Стосовно вимог щодо бенефіціарів йдеться про необхідність внести зміни в процес реєстрації компанії, щоб під час звернення до реєстру юрособа зазначила додаткову інформацію про бенефіціарну власність, зокрема тип власності бенефіціара; частку у відсотках інтересу кожного бенефіціарного власника; опис структури власності та вирішення випадків, коли бенефіціара не може бути зазначено.

Крім того, серед умов завершення формування наглядової ради НЕК "Укренерго" з незалежними членами та оголошення відбору таких наглядових рад ще мінімум для трьох інших великих держкомпаній із залученням професійних компаній з вибору персоналу, а також виставлення на продаж щонайменше 200 об'єктів малої приватизації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА