19:16 15.09.2018

Відкладати конкурс щодо партнера в управлінні ГТС України не можна

3 хв читати
Відкладати конкурс щодо партнера в управлінні ГТС України не можна

НАК "Нафтогаз України" наполягає на якнайшвидшому оголошенні конкурсу з відбору стратегічного міжнародного партнера для управління українською газотранспортною системою (ГТС), заявив глава правління НАК Андрій Коболєв.

"Ми давно говоримо, що це треба робити швидко. Я вважаю, що часу (в запасі - ІФ) вже немає", - сказав він журналістам в кулуарах 15-го форуму YES, організованого Фондом Віктора Пінчука в Києві в суботу.

Виступаючи на конференції, А.Коболєв зазначив, що газопровід "Північний потік-2" може бути завершений протягом двох років.

"Як тільки буде завершений, всі розрахунки показують, що транзиту газу не буде: частина перейде в Турецький потік, усе інше - в" Північний потік-2", - пояснив він.

Глава правління вказав, що це призведе до втрати "Нафтогазом" $ 3 млрд на рік - це доходи, які компанія зараз отримує за транзит і які складають майже 3% ВВП України.

"Це питання не тільки грошей, але й безпеки - України і всього ЄС. Якщо не буде газового транзиту, то це відкриті двері для військової агресії проти України", - підкреслив А.Коболєв.

Він зазначив, що не вірить у можливість конкуренції тарифів після побудови "Північного потоку-2", так як вже існує прецедент, коли після запуску "Північного потоку-1" він весь був заповнений російським газом, який раніше транзитувався через Україну, незважаючи на те , що українська ГТС мала найнижчий тариф.

У зв'язку з цим, глава правління "Нафтогазу" закликав Європу до єдності в питанні поширення на "Північний потік-2" вимог Третього енергопакета.

У свою чергу, заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль нагадала, що застосування європейського законодавства дозволило свого часу зупинити проект "Південний потік".

Вона також зазначила, що пропонований Україні компромісний варіант збереження певного обсягу транзиту після запуску "Північного потоку-2" вимагає гарантій. "Як домовлятися з країною, яка не поважає такі документи, як Будапештський меморандум. Росія не поважає правила, рішення міжнародного арбітражу, порушує слова і угоди", - підкреслила заступник глави МЗС.

Як повідомлялося, Верховна Рада ще в серпні 2014 прийняла революційний закон, який дозволяє залучати такого належного іноземного партнера в капітал системного оператора на умовах до 49%, хоча можливий і варіант тільки управління.

"Нафтогаз" неодноразово заявляв про необхідність для України до закінчення дії транзитного контракту з "Газпромом" в січні 2020 року знайти стратегічного міжнародного партнера - надійну енергетичну компанію для управління ГТС.

Міненерговугілля 28 грудня 2017 офіційно запросило потенційних партнерів з управління ГТС країни до попередніх консультацій. Про такий інтерес поінформували 10 компаній: Eustream (Словаччина), Snam (Італія), Gazunie (Голландія), GRTgaz (Франція), GAZsystem (Польща), Desfa (Греція), Reganosa (Іспанія), Verbunddnelz Gaz AG (Німеччина), Fluxys (Бельгія), Transgaz (Румунія).

Віце-прем'єр Володимир Кістіон потім повідомив, що Україна сформує умови конкурсу відбору партнера з управління ГТС до квітня. Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович після зустрічі з прем'єром Володимиром Гройсманом 25 травня закликав Україну оголосити такий конкурс якомога швидше.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" застосовуватиме графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА