08:47 16.09.2018

Глава Мінфіну Грузії очікує, що в найближчі 2-3 роки країна зможе отримувати мільярд ларі від експорту марихуани

3 хв читати
Глава Мінфіну Грузії очікує, що в найближчі 2-3 роки країна зможе отримувати мільярд ларі від експорту марихуани

Плани уряду Грузії налагодити на території країни виробництво конопель і здійснювати експорт марихуани в медичних цілях міністр фінансів Іване Мачаваріані назвав новою для Грузії галуззю, яка обіцяє великі доходи для перемоги над бідністю.

"У принципі, це нова галузь. Сама культура найстаріша, сп'яніння від цього зілля старе, як світ, але виробництво з конопель таких продуктів, які використовуються в медичній галузі, є новинкою і пов'язане з новітніми технологіями", - заявив І.Мачаваріані в суботу ввечері телекомпанії "Імеді".

За словами міністра, це швидко зростаючий у світі ринок, який з року в рік збільшується з геометричною прогресією і, згідно з прогнозами, до 2024-2025 років він складе близько $ 25 млрд.

"Тому і було вирішено включитися в цей процес, посилити наш експортний потенціал, і очікуємо, що протягом найближчих двох-трьох років ми зможемо отримати від експорту 1 млрд ларі (близько $ 400 млн), що дуже важливо для грузинської економіки", пояснив глава Мінфіну.

При цьому він підкреслив, що виробництво і переробка конопель націлені на експорт, на зовнішній ринок, а тому розрахувати точну цифру фінансової вигоди, не так просто, враховуючи кон'юнктуру міжнародного ринку. "Хоча, передбачається, що за 2-3 роки експорт складе близько 1 млрд ларі", - сказав І.Мачаваріані, зазначивши, що радітиме, якщо ця цифра буде більшою.

Відповідаючи на питання про те, наскільки моральний цей бізнес, міністр заявив, що він розуміє стурбованість консервативної частини суспільства, однак, тут має перемогти здоровий глузд.

"Аморально пов'язувати це питання з мораллю і моральністю. Якщо подивитися на останні десятиліття нашої країни, головним джерелом моральної кризи і аморальності були бідність і неосвіченість, саме в цьому проблема. Ті доходи, які будуть отримані (від експорту марихуани - ІФ), і не тільки звідси, але і від просунутої такими ж інноваційними підходами економіки, ми піднімемо освіту і переможемо бідність і злидні", - заявив І.Мачаваріані.

"Сподіваюся, що в кінцевому підсумку саме це буде основою для виходу з моральності і моральної кризи", - додав міністр.

Раніше повідомлялося, що уряд Грузії подав до парламенту проект закону "Про контроль конопель" разом з пакетом супутніх законопроектів, які передбачають культивацію конопель на території країни, їхню переробку, а також експорт марихуани в медичних і парфюмерно-косметичних цілях.

У цих же документах, оприлюднених у суботу на сайті парламенту Грузії, фактично дозволяється легальний обіг конопель, визначені суворі правові рамки щодо максимального обмеження і припинення споживання марихуани, яке рішенням Конституційного суду допускається в особистому просторі.

Конституційний суд Грузії в листопаді 2017 року задовольнив позов опозиційної партії "Новий політичний центр - Гірчі" проти парламенту, скасувавши кримінальне покарання за куріння марихуани, а 30 липня 2018 року за позовом цієї ж партії визнав неконституційною і норму Кодексу адміністративних правопорушень, що встановлює адміністративну відповідальність за вживання марихуани, що, однак, викликало неоднозначну реакцію в країні.

Зі свого боку прем'єр-міністр Грузії Мамука Бахтадзе заявив, що це рішення "створило нову правову реальність в країні", яка вимагає відповідної реакції виконавчої влади.

Проти легалізації марихуани виступив католікос-патріарх усієї Грузії Ілія II, який в своїй недільній проповіді назвав "великою помилкою" рішення Конституційного суду і заявив, що допущення споживання наркотиків в Грузії - це "ворожнеча до нації."

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА