12:08 17.09.2018

Україна демонструє прогрес на шляху євроатлантичної інтеграції, синхронізації з Грузією не буде - заступник генсекретаря НАТО

3 хв читати
Україна демонструє прогрес на шляху євроатлантичної інтеграції, синхронізації з Грузією не буде - заступник генсекретаря НАТО

Україна перебуває на правильному шляху в питаннях досягнення сумісності з НАТО, а питання вступу її до альянсу розглядатиметься безвідносно євроатлантичної інтеграції Грузії, заявляє заступник генерального секретаря НАТО з політичних питань і політики безпеки Алехандро Альваргонсалес.

"Україна здійснює реформи протягом чотирьох останніх років, і за ці чотири роки ви зробили більше, ніж за попередні 20. Але для країни, вихідний стан якої є таким, який мала ваша держава, зміни не є питанням року, двох або чотирьох... У НАТО - понад 1300 елементів стандартизації, які Україна має впровадити, ввести у власне законодавство, у нормативну базу. Україна має прогрес на цьому шляху. Ми, звісно, хотіли би бачити більше – але ми завжди хочемо більшого", - сказав А.Альваргонсалес в інтерв'ю "Європейській правді", опублікованому в понеділок уранці.

Він також заявив, що альянс не втручатиметься в законодавчий процес в Україні. " Я чудово розумію, що зараз ви входите у передвиборчий період, але я впевнений, що і до виборів ви можете дещо зробити. Виділю одне питання, про яке я говорив з колегами в Києві: це розвиток нещодавно ухваленого закону про національну безпеку... Стосовно ваших внутрішніх рішень, ваших рішень щодо Конституції – в це ми не втручатимемося. Це рішення має зробити український народ і депутати", - сказав заступник генсекретаря НАТО.

А.Альваргонсалес наголосив, що не варто очікувати синхронізації дій України та Грузії в просуванні до НАТО. "Україна і Грузія – надто різні країни, які перебувають у надто різному становищі й наразі – у дуже різному міжнародному контексті.... Ми будемо ухвалювати рішення, виходячи з реформ і ситуації, а вона надто різна, я на цьому наполягаю. Ідеї синхронізації України та Грузії (на шляху до євроатлантичної інтеграції - ІФ) у нас просто немає", - сказав він.

Заступник генсекретаря альянсу нагадав, що на саміті в Брюсселі з боку НАТО було рішення про визнання євроатлантичних прагнень України та підтверджено рішення Бухарестського саміту 2008 року, в якому йдеться про те, що Україна та Грузія одного дня стануть членами альянсу. "Ми знову підтримали цілісність і суверенітет України, засудили дії Росії на сході України, в Криму та в Азовському морі", - додав він.

"Щодо Плану дій щодо членства в НАТО, тобто ПДЧ, то нині немає фундаментального значення, чи буде на вашому шляху до членства саме ПДЧ, чи якась інша абревіатура... Я вважаю, що ми з Україною рухаємося в правильному напрямі й обрали для цього правильний інструмент", - зазначив А.Альваргонсалес.

Щодо українсько-угорського конфлікту стосовно мовної статті нового закону про освіту, який став перешкодою на шляху євроінтеграції України, заступник генсекретаря НАТО сказав, що "Угорщина - це дуже цінний член альянсу, а Україна - один із найближчих партнерів", тому він очікує солідарності між країнами, але наголосив, що голос Угорщини відіграє вирішальне значення. "Україна дуже правильно зробила, коли звернулася до Венеціанської комісії. Комісія свій висновок дала, але тепер це ваша робота – знайти шлях, як упровадити ідеї та елементи цього рішення", - сказав він.

"У нашій з Україною річній національній програмі є елементи, які стосуються прав національних меншин, але це – інше питання... Якщо ви справді впораєтеся з усіма пунктами, і це задовольнить усіх союзників – то проблема зникне. Але якщо і в оцінці річної національної програми щось не задовольнить Угорщину, то... Тут нічого не поробиш, у НАТО всі рішення ухвалюються консенсусом", - додав А.Альваргонсалес.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА