16:48 17.09.2018

Депутати пропонують обкладати криптовалютні доходи 18-відсотковим податком для підприємств, 5-відсотковим - для фізосіб

3 хв читати
Депутати пропонують обкладати криптовалютні доходи 18-відсотковим податком для підприємств, 5-відсотковим - для фізосіб

Наділити віртуальні гроші правовим статусом, а також встановити правила оподаткування доходів, отриманих від операцій з криптовалюти, у розмірі 18% для підприємств, 5% - для фізосіб пропонує група народних депутатів.

Відповідна ініціатива закладена в законопроекті "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з віртуальними активами в Україні" №9083, зареєстрованому у Верховній Раді 14 вересня 2018 року.

У пояснювальній записці до документа наголошується, що невизначеність правового статусу віртуальних активів призводить до того, що особи, які мають віртуальні активи (криптовалюта та інші маркери), фактично позбавлені ефективного способу захисту їх права власності, що позбавляє Україну можливості активно брати участь у розбудові нової індустрії на основі технології розподіленого реєстру ("блокчейн").

У записці також нагадується, що в 2014 році приблизно 30% світового майнінгу криптовалюти Bitcoin було сконцентровано в Україні.

"У червні 2014 року розроблений українською командою майнінг пул GHash.IO обробляв понад 51% всіх операцій з Bitcoin. Але через відсутність у країні зрозумілої законодавчої бази та інструментів захисту своєї власності, зокрема перед правоохоронними органами, ця команда залишила Україну і почала розвивати кріптобізнес в інших державах. Це стало однією з причин падіння частки країни у світовому майнінгу до 2-3% і зникнення українських майнінг-пулів", - зазначають автори законопроекту.

Крім того, на їхню думку, через відсутність в Україні легального статусу криптовалюти українці позбавлені можливості залучати фінансові ресурси для розвитку ідей і технологій через традиційні інструменти, такі як IPO (первинне публічне розміщення).

"Введення в правове поле операцій з віртуальними активами надасть можливість у 2019-2024 рр. додатково залучати до бюджету не менше 1,27 млрд грн щорічно", - наголошується в пояснювальній записці.

При цьому в своїх розрахунках автори законопроекту, виходячи з оціночних суджень, допускають, що, за найбільш скромними підрахунками, на руках українців зберігається криптовалюта на 98,7 млрд грн.

Вони також пропонують запровадити термін "віртуальні активи" - будь-яка форма запису в рамках розподіленого реєстру записів у цифровій формі, що може використовуватися як засіб обміну, одиниця обліку або як засіб збереження вартості. Також дається визначення терміна "майнінг" як діяльності платника податків щодо здійснення обчислень, спрямованих на підтримку роботи розподіленого реєстру записів у цифровій формі, зокрема з метою отримання віртуальних активів.

На думку авторів законопроекту, прибуток від операцій з віртуальними активами має розраховуватися як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу відповідного віртуального активу, та його вартістю, що визначається із суми підтверджених витрат на придбання такого віртуального активу і/або витрат на майнінг відповідного віртуального активу . При цьому операції з обміну віртуального активу одного виду на інший не вважаються операціями з продажу віртуальних активів.

Законопроектом передбачається, що з 1 січня 2024 року прибуток підприємств від операцій з віртуальними активами має обкладатися податком за базовою ставкою - 18%.

Водночас протягом періоду становлення правового регулювання ринку віртуальних активів автори законопроекту вважають за необхідне тимчасово, до 31 грудня 2024 року встановити для підприємств ставку податку на такий вид прибутку на рівні 5%.

Прибуток (доходи) фізичних осіб від операцій з віртуальними активами пропонується до оподаткування за ставкою 5%. При цьому платник податків-фізична особа самостійно відповідає за розрахунок прибутку від операцій з віртуальними активами і сплату податку на доходи фізосіб.

На переконання авторів документа, ухвалення цього закону стимулюватиме вихід з тіні криптосфери, сприяти її активному розвитку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ у середу послабив курс гривні на 9 коп.

Велика Британія збільшить свій внесок у Фонд підтримки енергетики на £20 млн

Україна увійде наступного опалювального сезону з запасами в ПСГ не менше 13 млрд куб. м – голова Нафтогазу

Шмигаль доручив затвердити графіки ремонтів енергооб'єктів і кроки щодо посилення їх захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років

США виділять понад $190 млн на підтримку енергосектору України протягом п'яти років

Рада викликала керівника БЕБ

"Укренерго" обмежить промспоживачів і бізнес із 18:00 до 23:00, не виключає можливості аварійних відключень населення

Енергетики повернули світло понад 50 тис. абонентам, відключеним унаслідок повітряної атаки РФ уранці середи - Міненерго

Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону

Кабмін змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: Хто зможе не платити

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА