17:29 17.09.2018

Кабмін пропонує в 2019 р. направити 2,4 млрд грн за лінією МЕРТ на програми розвитку ОПК

2 хв читати
Кабмін пропонує в 2019 р. направити 2,4 млрд грн за лінією МЕРТ на програми розвитку ОПК

Уряд України пропонує направити в 2019 році на державне фінансування програм розвитку ОПК за лінією Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) 2,42 млрд грн, що на 20,37% менше порівняно з 2018 роком.

Ці параметри закріплені в проекті основного фінансового закону країни на 2019 рік, оприлюдненому на сайті Верховної Ради.

Згідно з проектом закону, за лінією МЕРТ на виконання державних цільових програм реформування і розвитку ОПК, розробку, освоєння і впровадження нових технологій, нарощування наявних виробничих потужностей для виробництва продукції оборонного призначення із загального фонду держбюджету в 2019 році має бути направлено 2 млрд 423,5 млн грн, або 37% бюджету відомства. Загальний бюджет МЕРТ у 2019 році, згідно із законопроектом, має становити 6,53 млрд грн, або на 1% більше порівняно з 2018 роком.

У минулому році на держфінансування програм розвитку ОПК за лінією МЕРТ у держбюджеті, разом із внесеними у серпні уточненнями, передбачено 3,043 млрд грн, або 47,1% усього бюджету відомства.

Загальний бюджет МЕРТ у держбюджет-2018 передбачено 6,46 млрд грн.

Як повідомлялося, в 2018 році на потужностях ОПК України організовано серійне виробництво, зокрема нового термобаричного озброєння (т.зв. боєприпасів об'ємного вибуху), великокаліберних артилерійських боєприпасів 152-мм калібру, значно збільшені потужності виробництва високоточного протитанкового озброєння і бронетехніки, триває підготовка до серійного виробництва нового ракетного озброєння, зокрема й крилатих ракет.

МЕРТ з 2016 року отримало функції держзамовника створення нових та нарощування наявних виробничих потужностей в ОПК.

На сьогоднішній день, відповідно до прийнятого ВР у червні 2011 року закону, МЕРТ як уповноважений уряд орган спільно зі створеним в 2010 році держконцерном "Укроборонпром" забезпечує управління об'єктами держвласності в ОПК.

Під час ухвалення нового базового закону "Про національну безпеку України" 21 червня Верховна Рада відхилила пропозиції закріпити в документі створення в системі центральної виконавчої влади спеціального органу з питань ОПК. Створення такого органу центральної виконавчої влади з питань ОПК закріплено підписаним в 2014 році коаліційною угодою.

Водночас ст. 23 нового базового закону передбачає функціонування в системі центральних органів виконавчої влади (ЦОВВ) органу, що забезпечує формування та реалізацію державної військово-промислової політики.

На сьогодні в корпоративному та експертному середовищі відновлено дискусія про оптимальний форматі ЦОВВ з питань ОПК.

Указом президента в березні заступник голови МЕРТ Юрій Бровченко призначений главою міжвідомчої комісії з питань ОПК при РНБО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість вакансій на ринку праці зросла до нового рекорду з початку війни

Голова Держенергонагляду допускає доцільність підвищення тарифів на е/е у 2024 р. з метою відновлення енергооб'єктів

Шмигаль: У квітні Україна вийшла на обсяги експорту, співставні з довоєнними місяцями

Група "Нафтогаз" у 2023 р. отримала 23,1 млрд грн чистого прибутку проти 79,1 млрд грн збитку у 2022 р.

"Укренерго" фіксує зростання споживання е/е через похолодання

Фонд енергоефективності запускає програму "ГрінДІМ" для ОСББ та ЖБК

Енергетики повернули світло майже всім споживачам Сумщини, знеструмленим після ударів РФ по енергооб'єктах у понеділок - Міненерго

"Укрнафта" й АРМА звернулися до АМКУ по дозвіл на концентрацію для управління активами групи "Татнефть"

"Аврора" стане першим орендарем М10 Lviv Industrial Park

НБУ в понеділок зміцнив курс гривні на 4 коп.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА