10:30 21.09.2018

ФДМ очікує нового конкурсу на давальця ОПЗ і розраховує на роботу підприємства на момент продажу

3 хв читати
ФДМ очікує нового конкурсу на давальця ОПЗ і розраховує на роботу підприємства на момент продажу

Одеський припортовий завод (ОПЗ) у жовтні, як очікується, оголосить новий конкурс із відбору компанії-партнера для давальницької переробки природного газу, повідомив в. о. голови Фонду державного майна України (ФДМ) Віталій Трубаров.

"Як я розумію, наразі знову оголошуватимуть конкурс наступного місяця, і, може, знайдуться такі господарюючі суб'єкти, можливо, іноземні, які могли б завозити свій газ, і підприємство могло працювати", - сказав він журналістам в Одесі в кулуарах "Українського фінансового форуму", організованого інвестгрупою ICU.

Керівник Фонду зазначив, що остаточне рішення про такий конкурс ухвалює менеджмент компанії, оскільки представники ФДМ перебувають у наглядовій раді та не мають права втручатися до господарської діяльності підприємства.

В.Трубаров наголосив, що в нинішніх умовах на ринку залучення давальця є єдиною можливістю для роботи ОПЗ, оскільки "газ, який займає понад 90% у собівартості продукції, досить дорогий, а ціни на кінцеву продукцію просідають".

За його словами, умови конкурсу з відбору давальця абсолютно відкриті, а складності в такому відборі полягають у відсутності великої кількості зацікавлених компаній.

"Навіть якщо у них є бажання та ресурси на першому етапі, то ці ресурси швидко випаровуються. За два-три місяці газ вичерпується, а нових можливостей отримання газу за пільговими умовами у них немає", - пояснив В.Трубаров.

Він наголосив, що ФДМ вкрай зацікавлений, щоб ОПЗ на момент приватизації працював.

"Наше завдання в цьому питанні - побудувати роботу таким чином, щоб на момент продажу цей актив працював, самостійно або за допомогою давальця, але працював. Тому що продавати підприємство, яке простоює, на мій погляд, є подвійна проблема", - сказав керівник Фонду, нагадавши про ще складнішу проблему токсичних боргів ОПЗ перед структурою Дмитра Фірташа.

Як повідомлялося, наприкінці липня ОПЗ, що простоює з кінця квітня цього року, підписав договір на давальницьку переробку газу на потужностях підприємства з ТОВ "Ліберті Газ", яке здобуло перемогу у відповідному конкурсі. Запуск планували на кінець вересня.

Однак у середині вересня перший заступник директора ОПЗ Микола Щурик повідомив, що ОПЗ має намір розірвати договір із давальцем ТОВ "Ліберті Газ", яке сповістило підприємство про неможливість надалі виконати умови договору з ОПЗ через різке зростання цін на газ.

Раніше М.Щуріков уточнив агентству "Інтерфакс-Україна", що в рамках співпраці з "Ліберті Газ" ОПЗ мав отримувати $32,5 за виробництво тонни аміаку та $43 за виробництво тонни карбаміду.

ОПЗ називає роботу на давальницьких умовах єдиним можливим варіантом відновлення роботи в умовах провалу спроб приватизації та накопиченої заборгованості за газ перед НАК "Нафтогаз України", яка перевищує 1,5 млрд грн.

Фонд держмайна наприкінці липня відібрав очолюваний Pericles Global Advisory консорціум у складі White&Case LLP, Kinstellar, KPMG Ukraine і SARS Сapital як інвестрадника для приватизації ОПЗ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА