19:13 25.09.2018

НБУ для отримання коштів МВФ очікує рішення щодо тарифів на газ та окремих питань держбюджету

3 хв читати
НБУ для отримання коштів МВФ очікує рішення щодо тарифів на газ та окремих питань держбюджету

Національний банк України (НБУ) налаштований оптимістично щодо продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ), повідомив глава НБУ Яків Смолій на зустрічі з банкірами у вівторок, коментуючи підсумки роботи місії МВФ у Києві.

"Переговори тривають. Питань до Національного банку немає, очікуємо необхідних кроків - приведення тарифів на газ до ринкового рівня, а також остаточного врегулювання окремих питань державного бюджету", - цитує його слова прес-служба центробанку.

Як повідомлялося, місія МВФ на чолі з Роном ван Роденом з 6 до 19 вересня працювала в Києві. За її підсумками фонд повідомив про конструктивні дискусії з владою України щодо політики та реформ, спрямованих на забезпечення макроекономічної стабільності та зростання, а також щодо можливої фінансової допомоги від Фонду на підтримку таких заходів. "Відповідні обговорення тривають", - сказав 20 вересня представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.

Відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $ 17,24 млрд за поточним курсом) з першим траншем у $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд ($ 1,65 млрд) і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($ 0,61 млрд). Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою і зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом у квітні 2016 року переговори про продовження фінансування поновилися, проте Фонд вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише в середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

З липня 2017 року Україна перебуває в складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30% до 80%, у зв'язку з підвищенням цін на міжнародних ринках, тоді як прем'єр вважає таке різке підвищення невиправданим.

Позиція Фонду є досить жорсткою, оскільки уряд минулого року прийняв рішення про таке підвищення газових цін, що надало можливість Україні отримати транш кредиту МВФ, однак згодом в односторонньому порядку відмовився від його виконання.

Директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард 19 червня 2018 року заявила, що виконання передумови щодо ціни на газ є критично важливим для завершення поточного перегляду програми з МВФ. За її словами, ще одна передумова - дотримання граничного дефіциту держбюджету.

Згідно з даними агентства "Інтерфакс-Україна", наразі обговорюється питання дострокового припинення програми EFF і відкриття більш короткострокової програми stand by для підтримки макрофінансової стабільності України на період з кінця 2018 до початку 2020 року, коли країна проходитиме через вибори президента і парламенту і формування нового уряду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА