19:46 26.09.2018

Міненерговугілля оцінює дохід приватних інвесторів від реалізації проекту енергомосту "Україна-ЄС" в EUR41,3 млн

4 хв читати
Міненерговугілля оцінює дохід приватних інвесторів від реалізації проекту енергомосту "Україна-ЄС" в EUR41,3 млн

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України оцінює чистий дисконтований дохід (майбутні доходи мінус вкладення) приватних партнерів від реалізації проекту створення енергетичного мосту "Україна-ЄС" в EUR41,3 млн за внутрішньої норми рентабельності інвестицій 26%.

Такі дані міністерство наводить в аналізі ефективності державно-приватного партнерства, що передбачає організацію експорту електроенергії, що виробляється блоком №2 Хмельницької АЕС, протягом 20 років, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

Загалом приватні інвестиції в проект мають сягнути EUR243,5 млн. Зокрема, EUR47,7 млн планується спрямувати на організацію видачі потужності з блока №2 Хмельницькоїх АЕС в енергосистему ЄС шляхом включення його до складу Бурштинського енергоострова разом із підстанцією "Західноукраїнська" і ЛЕП ХАЕС-Жешув (Польща). Ще EUR195,8 млн буде спрямовано на програму підвищення ефективності та збільшення потужності шести блоків (№№2, 3 ЮУАЕС та №№1, 3, 4, 5 ЗАЕС).

За розрахунками ініціаторів проекту, в результаті його реалізації додаткові платежі НАЕК "Енергоатом" до бюджету становитимуть EUR2,241 млрд у вигляді дивідендів, податку на прибуток та єдиного соціального внеску.

Окремо підписаний двосторонній договір купівлі-продажу між учасниками проекту поширюватиметься на всю електроенергію, вироблену блоком №2 ХАЕС, окрім втрат під час передачі та витрат на власні потреби. Очікується, що близько 5-6 млрд кВт-год е/е, які щороку виробляє блок, будуть покриті за рахунок зняття диспетчерських обмежень на роботу всіх блоків АЕС та подальшого збільшення їхньої потужності.

Фактично "Енергоатом" повинен буде передавати приватному партнеру е/е з другого блока ХАЕС на кордоні з ЄС, який її реалізовуватиме за середньозваженими цінами продаж енергетичних бірж Угорщини, Словаччини, Румунії та Польщі.

За підсумками реалізації приватний партнер має щомісяця здійснювати її оплату "Енергоатому" за вирахуванням внесених у проект інвестицій, премії за фактично внесені інвестиції, а також отримані в результаті продажу е/е операційні витрати і маржі від операційного прибутку за продаж е/е. Складові операційних витрат, розміри премії та маржа мають бути надані учасниками у рамках конкурсу з відбору партнера проекту.

Пропонований термін дії договору - 23 роки, зокрема період модернізації та створення інфраструктури - 52 місяці (близько чотири роки), період реалізації програм підвищення ефективності та нарощування потужності - 111 місяців (близько дев’яти років).

Згідно з проектом договору державно-приватного партнерства, текст якого також має агентство "Інтерфакс-Україна", державний партнер (міністерство в особі "Енергоатома" та "Укренерго") не має зобов'язань фінансового характеру, але в разі порушення взятих на себе в рамках договору зобов'язань повинен буде відшкодувати отримані приватним партнером збитки. Приватний партнер повинен буде відшкодувати державному партнеру збитки в разі невиконання зобов'язань щодо термінів створення та модернізації об'єктів у рамках проекту, якщо вони виникли з його вини.

Крім того, документ містить пункт відшкодування витрат для Polenergia, Westinghouse, EDF на випадок виграшу конкурсу іншим консорціумом. Так, приватний партнер, що виграв конкурс, протягом 30 днів після підписання договору повинен буде відшкодувати ініціатору пропозиції в особі Polenergia, Westinghouse, EDF витрати на підготовку пропозиції за проектом, які не повинні перевищити 2,5% від суми очікуваних інвестицій (EUR6,09 млн).

При цьому початок виконання приватним партнером своїх зобов'язань набуде чинності після погодження розширення Бурштинського острова всіма операторами систем передачі, які входять до групи континентальної Європи.

Документ також містить пункт, згідно з яким приватний партнер може відмовитися від виконання договору, якщо за результатами технічного аудиту вартість програми розвитку інфраструктури перевищить очікувані інвестиції в неї на 20% або графік виконання робіт перевищує очікуваний на 30 робочих днів.

Запропонований проект договору також передбачає вважати витрати на технічний аудит проектів інвестиціями приватного партнера з їх подальшою компенсацією. Термін відшкодування інвестицій за проектом "енергомосту" в цілому міститиметься в пропозиції, поданій на конкурс.

Крім того, згідно з документом, у разі призупинення дії договору з ініціативи держпартнера або за результатами технічного аудиту витрати на техаудит ляжуть на "Енергоатом" та "Укренерго".

При цьому в проекті договору державно-приватного партнерства є можливість передачі одній зі сторін прав за цим договором у разі обопільної згоди.

Як повідомлялося, в проекті облаштування енергетичного мосту "Україна-ЄС" планував брати участь консорціум компаній Westinghouse Electric Sweden AB, Polenergia International S.àr.l. і EDF Trading Limited.

Рішення про реалізацію проекту "Енергетичний міст "Україна-ЄС" уряд ухвалив у червні 2015 року.

Енергоміст "Україна-ЄС" передбачає організацію видачі потужності з блока №2 Хмельницької АЕС в енергосистему ЄС шляхом включення його до складу Бурштинського енергоострова разом із 750/330 кВ ПС "Західноукраїнська" та 750 кВ ЛЕП ХАЕС-Жешув (Польща). Отримувані від експорту електроенергії з цього блоку кошти планується використати для фінансування будівництва блоків №3-4 на Хмельницькій АЕС.

Добудову третього та четвертого блоків Хмельницької АЕС планується розпочати в 2021 році. Готовність брати участь у завершенні будівництва третього і четвертого блоків Хмельницької АЕС шляхом виробництва двох комплектів реакторних установок підтвердила чеська Skoda.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА