19:48 30.09.2018

Нинішній урожай винограду в Грузії може виявитися рекордним за три десятиліття

2 хв читати
Нинішній урожай винограду в Грузії може виявитися рекордним за три десятиліття

Урожай винограду в Грузії, який цього року очікувався обсягом не менше 200 тис. тонн, а на його переробку планувалося направити 150 тис. тонн, судячи з усього, до кінця жнив значно перевищить прогнозовані показники.

Як повідомляє в неділю Національне агентство вина, в Кахетії, головному виноградарському регіоні Грузії, де "ртвелі (збирання та заготівля винограду - ІФ) набуло завершальної фази, переробка винограду і доходи фермерів вже досягли рекордних показників за останні майже 30 років".

"Сьогодні в Кахетії виноробні підприємства переробили 180 тис. тонн винограду (в основному, сортів "Ркацителі", "Сапераві" і "Кахурі Мцване"), доходи ж фермерів досягли 245 млн ларі (близько $ 94 млн за поточним курсом)", - йдеться в повідомленні.

За інформацією відомства, зараз ртвелі зі Східної Грузії переміщається на захід країни, в тому числі вже прийшов у північну його частину - регіон Рача-Лечхумі, де вирощують унікальні сорти червоного винограду "Александроулі" і "Муджуретулі", з яких виробляють відоме вино "Хванчкара".

Згідно з попередніми даними, цього року очікується отримати близько 1500 тонн винограду цих сортів, які ростуть тільки в мікрозоні Рача.

У Грузії збережені більше 500 видів виноградної лози. У 2018 році вперше за останні роки уряд відмовився від субсидування виноградарів і винних компаній, оскільки попит на грузинське вино на зовнішніх ринках, який збільшується, спонукає виробників нарощувати закупівлі винограду.

Як заявляв перед початком ртвелі міністр охорони навколишнього середовища і сільського господарства Грузії Леван Давіташвілі, "в умовах чистої ринкової економіки буде формуватися як ціна винограду, так і принципи поставок, і втручання в це держави надмірно".

За даними Національної служби статистики, в 2017 році урожай винограду в Грузії склав 180,8 тис. тонн, що на 13,6% більше, ніж у 2016 році.

Минулого року Грузія експортувала в 53 країни 76,7 млн пляшок натурального виноградного вина (ємністю 0,75 літра) - в 1,5 рази більше, ніж роком раніше.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА