08:49 02.10.2018

"Нафтогаз" розраховує на розгляд ВР пропозицій щодо вибору партнера для управління ГТС України в I півріччі 2019 р.

2 хв читати
"Нафтогаз" розраховує на розгляд ВР пропозицій щодо вибору партнера для управління ГТС України в I півріччі 2019 р.

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв розраховує, що Верховна Рада розгляне пропозиції щодо вибору стратегічного міжнародного партнера для управління українською газотранспортною системою (ГТС) протягом першого півріччя 2019 року.

"Якщо і прийматиметься таке рішення, то воно прийматиметься у Верховній Раді України публічно, з усіма охочими, щоб побачити, хто, навіщо і, найголовніше, що вони (потенційні партнери - ІФ) нам пропонують. Я сподіваюся, що це можна буде зробити вже в першій половині наступного року", - сказав він в ефірі телеканалу "Прямий" у понеділок увечері.

За його словами, для цього Кабінет Міністрів України має вийти з пропозиціями щодо умов конкурсу для відбору партнера в парламент найближчим часом.

Як повідомлялося, Верховна Рада ще в серпні 2014 року ухвалила закон, який дозволяє залучати іноземного партнера в капітал системного оператора на умовах до 49%, хоча можливий і варіант тільки управління.

"Нафтогаз" неодноразово заявляв про необхідність для України до закінчення дії транзитного контракту з "Газпромом" з січня 2020 року знайти стратегічного міжнародного партнера - надійну енергетичну компанію для управління ГТС.

Міненерговугілля в грудні 2017 року офіційно запросило потенційних партнерів з управління ГТС країни до попередніх консультацій. Про таку зацікавленість поінформували 10 компаній: Eustream (Словаччина), Snam (Італія), Gazunie (Голландія), GRTgaz (Франція), GAZsystem (Польща), Desfa (Греція), Reganosa (Іспанія), Verbunddnelz Gaz AG (Німеччина), Fluxys (Бельгія), Transgaz (Румунія).

Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович після зустрічі з прем'єром Володимиром Гройсманом 25 травня закликав Україну оголосити такий конкурс якомога швидше.

Пропускна спроможність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи - 142,5 млрд куб. м, Молдови - 3,5 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА