14:50 02.10.2018

Суд ухвалив видати виконавчий лист на стягнення з РФ $140 млн за рішенням Гаазького арбітражу щодо "кримського" позову екс-голови ПриватБанку

2 хв читати
Суд ухвалив видати виконавчий лист на стягнення з РФ $140 млн за рішенням Гаазького арбітражу щодо "кримського" позову екс-голови ПриватБанку

Апеляційний суд Києва визнав і надав дозвіл на виконання рішення Міжнародного арбітражного суду Гааги 2 травня 2018 року про стягнення з РФ компенсації за майно в Криму екс-голови ПриватБанку і ще 17 компаній, що мали активи в Криму, й ухвалив видати відповідні виконавчі листи на користь позивачів.

Згідно з базою судових рішень, таку ухвалу суд виніс 25 вересня.

Відповідно до неї, листи має бути видано на присудженні Гаазьким арбітражем позивачам сумарно близько $130,5 млн компенсації за нерухомість, $9,2 млн компенсації витрат на судовий процес, а також відсотки на зазначені суми за ставкою 12-міс. LIBOR+1% складних відсотків щорічно.

"Ухвалу суду може бути оскаржено у Верховному Суді протягом 30 днів із дня проголошення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до цього суду", - йдеться в документі.

Як повідомлялося, Апеляційний суд Києва 5 вересня вирішив накласти арешт на акції українських "дочок" російських банків за участю держави: ВТБ, Промінвестбанку та Сбербанку (всі - Київ). Це рішення ухвалено через заяву про забезпечення позову екс-голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета і ще 17 компаній, що мали активи в Криму, про визнання та виконання рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі (Permanent Court of Arbitration) від 2 березня про стягнення з РФ компенсації за нерухоме майно.

Ухвалою суду від 5 вересня ВТБ, Промінвестбанку та Сбербанку також заборонено здійснювати ліквідацію або реорганізацію юридичної особи, здійснювати будь-які дії, спрямовані на відчуження належного банкам рухомого та нерухомого майна, зокрема за договорами купівлі-продажу, обміну, дарування тощо.

Однак це рішення було оскаржено у Верховному Суді 14 вересня.

Гаазький арбітраж раніше повідомив про винесення рішення на користь позивачів у цій справі, проте деталі не повідомлялися. Згідно з регламентом UNCITRAL (United Nations Commission on International Trade Law) 1976 року, на яку посилався арбітраж, арбітражне рішення викладається в письмовій формі та є остаточним обов'язковим для сторін. Сторони зобов'язуються виконувати арбітражне рішення без зволікання.

Зазначений вище розгляд ініціювали позивачі проти РФ 19 червня 2015 року на підставі угоди між урядами РФ та України від 27 листопада 1998 про захист інвестицій російсько-українського двостороннього інвестдоговору (ДІД) та відповідно до регламенту UNCITRAL.

Позивачі стверджували, що РФ порушила свої зобов'язання шляхом вжиття із серпня 2014 року заходів, які перешкоджали їхнім інвестиціям в об'єкти нерухомості, що розташовуються в Криму, і врешті призвели до експропріації цих інвестицій. Серед позивачів, зокрема, компанії "Аеробуд", "Крим Девелопмент", "Нива-тур", "УБК-Інвест", "Едельвейс-2000", ПП "Планета", "Приватофіс", "Приват ленд", "Дан-Панорама", "Санаторій Енергетик", КУА "Фінансовий капітал" і КУА "Фінансовий вектор".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА