09:42 03.10.2018

Порошенко підписав закон про збереження українських лісів

3 хв читати
Порошенко підписав закон про збереження українських лісів

Президент Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до окремих законодавчих актів України щодо збереження українських лісів і запобігання незаконному вивезення необроблених лісоматеріалів", повідомляється на офіційному сайті глави держави в середу.

Згідно із законом у кілька разів підвищуються штрафи за незаконну рубку і знищення лісових культур і молодняку.

Відповідні зміни вносяться, зокрема до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінальний кодекс, Кримінальний процесуальний кодекс і закон "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів".

Уряду доручено розробити комплексну програму відновлення лісового фонду України і визначити першочергові обсяги робіт із відновлення лісів і лісорозведення, охорони лісів від пожеж, захисту від шкідників і хвороб, іншим лісогосподарським заходам.

"Впровадження норм закону допоможе зберегти екологічну безпеку України і створить дієвий механізм запобігання вчиненню злочинів, пов'язаних із незаконною вирубкою", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, 3 липня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №5495, згідно з яким, зокрема, обмежила внутрішнє споживання необробленого лісоматеріалу 25 млн куб. м на рік і тимчасово заборонила експорт дров (відповідні правки були внесені до другого читання).

Крім цього, суттєво посилено адміністративну та кримінальну відповідальність за незаконну вирубку лісу та його подальший експорт поза митним контролем (контрабанду).

Зокрема, штраф на незаконну порубку і перевезення, зберігання незаконно вирубаних дерев підвищено до 15-30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (неоподатковуваний мінімум - 17 грн), а для посадових осіб - до 75-150 неоподатковуваних мінімумів (раніше 5-10 і 7 12 неоподатковуваних відповідно). У разі повторного правопорушення протягом року розмір штрафу становить для громадян 30-60 неоподатковуваних мінімумів, для посадових осіб - від 300 до 600.

Переміщення через митний кордон України поза митним контролем або приховування від митного контролю необробленого лісоматеріалу або пиломатеріалів цінних або рідкісних порід карається позбавленням волі строком на 3-5 років. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб або службовою особою з використанням його службового становища карається позбавленням волі на 5-10 років із позбавленням права обіймати певні посади та з конфіскацією майна. Якщо ці дії вчинені організованою групою осіб або в особливо великих розмірах, передбачено позбавлення волі на 10-12 років із позбавленням права займатися певною діяльністю протягом трьох років і з конфіскацією майна.

Наприкінці липня президент України Петро Порошенко наклав вето на ухвалений Верховною Радою закон і повернув його до парламенту зі своїми пропозиціями. "Президент України повністю підтримує посилення кримінальної відповідальності за контрабанду лісу. Але не підтримує лобістські схеми, які потрапили в закон між першим і другим читанням, зокрема норми, що суперечать Угоді України і ЄС про зону вільної торгівлі", - зазначили в прес-службі АП .

6 вересня Верховна Рада ухвалила у цілому законопроект №5495 з поправками президента України. Законопроект з поправками президента, що виключають пункт про заборону експорту паливної деревини, підтримали 246 народних депутатів.

Водночас, на думку голови профільного комітету ВР Віктора Галасюка, парламент має повернутися до цього питання і знайти можливості збереження заборони експорту дров, під виглядом яких з України вивозиться ліс-кругляк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

Мінекономіки очікує узгодження Плану України Брюсселем протягом кількох тижнів

Дефіциту електроенергії немає, "Укренерго" довелося обмежувати ВДЕ - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА