21:10 03.10.2018

Підстав для радикального зростання тарифу "Енергоатома" немає

3 хв читати
Підстав для радикального зростання тарифу "Енергоатома" немає

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг України (НКРЕКП) обґрунтовано і логічно відмовилася погоджувати пропозицію держпідприємства НАЕК "Енергоатом" про збільшення тарифу з 54 коп/кВт-год до 71,5 коп/кВт-год, заявила голова регулятора Оксана Кривенко у відповідь на критику голови компанії Юрія Недашковського.

"Ми не розуміємо, чому адміністративні витрати держкомпанії повинні несподівано зрости на 40%? Чому прибуток підприємства повинен збільшитись у 2,5 раза? Чому ціна на паливну складову повинна значно перевищувати імпортний паритет?", - написала О.Кривенко на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, рівень рентабельності компанії за перше півріччя 2018 року становив 16%, хоча за діючим тарифом передбачено 10%. Голова НКРЕКП зазначає, що атомники використали на підвищення безпеки АЕС лише 10% від закладеного в структуру тарифу, економили на заходах із ремонту, супроводження та експлуатації, комплексній програмі з підвищення безпеки, оплаті праці. Вона додала, що середня зарплата в "Енергоатомі" становить 18 тис. грн і є найвищою в галузі.

У відповідь на критику Ю.Недашковським формули "Роттердам+" прив'язки тарифу на електроенергію теплової генерації до ціни вугілля на міжнародному ринку О.Кривенко нагадала, що для розрахунку тарифу атомної генерації діє аналогічна формула, і назвала вимоги голови "Енергоатома" формулою "Роттердам+50%".

Голова НКРЕКП пояснила, що більшу частину сировини для виготовлення палива для АЕС закуповують за кордоном за ринковою ціною, де спотова ціна становить $71, тоді як "Енергоатом" пропонує закладати ціну на 50% вище - $100-120. "Не думаю, що український споживач має фінансувати корупційну систему компаній-"прокладок", яка утворилась навколо постачання палива для атомної генерації", - наголосила О.Кривенко.

За її словами, в "Енергоатомі" говорять про необхідність підвищити тариф до 108 коп/кВт-год із ПДВ за діючого тарифу для населення 90 коп/кВт-год для споживання до 100 кВт-год без урахування тарифів "Укренерго" та розподільних компаній.

"Ніякого обґрунтування для радикального підвищення тарифів для АЕС немає. Комісія і надалі стоятиме на захисті споживачів", - заявила О.Кривенко.

Як повідомлялося, в середині вересня НКРЕКП погодила підвищення з 1 жовтня 2018 року тариф на відпуск електроенергії АЕС "Енергоатом" на 3,2% - із 54,03 коп/кВт-год до 55,76 коп/кВт-год (без ПДВ), тоді як компанія просила збільшити його на третину - до 71,5 коп/кВт-год.

Ю.Недашковський заявив, що такі дії регулятора створюють загрозу роботі атомної генерації. "Штучно стримуючи оптово-ринкову ціну за рахунок атомників, НКРЕКП дозволяє приватній тепловій генерації паразитувати на державних генераціях - "Енергоатомі" та "Укргідроенерго", - вважає він.

За словами голови компанії, з огляду на чотириразовий розрив між тарифом для атомної та теплової генерації в "Енергоатома" виник дефіцит коштів: для закупівлі свіжого ядерного палива - 1,5 млрд грн, оплати праці - понад 2,5 млрд грн, фінансування капітального будівництва і сплати інших податків - 5 млрд грн.

"Енергоатом" є оператором усіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

НКРЕКП здійснює державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачанні, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробці та захороненні побутових відходів, а також забезпечує здійснення цінової та тарифної політики в цих сферах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість резидентів "Дія.City" сягнула 900

Верховний Суд залишив чинним рішення про стягнення з екскерівників Платинум Банку 1,48 млрд грн - ФГВФО

Arricano Real Estate PLC викуповує свої акції у Dragon Capital для введення нового акціонера

ОГХК почала продавати титанову сировину до Італії, Іспанії, Німеччини, системно розширює географію експорту - керівництво

На одній із ТЕС у понеділок виникла пожежа - Міненерго

"Автомагістраль-Південь" візьме участь у будівництві аеропорту поруч із Бухарестом

Майже третина опитаних українців вважає розслідування порушень законів підприємцями як тиск на бізнес - соцопитування КМІС

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА