13:45 04.10.2018

НБУ запевняє в нормальному ході переговорів із МВФ, очікує досягнення угоди незабаром

3 хв читати
НБУ запевняє в нормальному ході переговорів із МВФ, очікує досягнення угоди незабаром

Переговори між Україною та Міжнародним валютним фондом (МВФ) щодо продовження співпраці відбуваються у звичайному режимі, повідомила перший заступник глави Національного банку України (НБУ) Катерина Рожкова.

"Переговори йдуть у тому ключі, в якому вони мають іти", - сказала вона під час брифінгу в Києві в четвер.

К.Рожкова пояснила, що питання, які порушують у рамках меморандуму про співпрацю, стосуються багатьох сфер діяльності, тому цей процес дуже трудомісткий.

Водночас вона додала: "Ми, як НБУ, віримо в те, що ми досягнемо угоди якнайшвидше".

Як повідомлялося, місія МВФ на чолі з Роном ван Роденом із 6 по 19 вересня працювала в Києві. За її підсумками фонд повідомив про конструктивні дискусії з владою України щодо політики і реформ, спрямованих на забезпечення макроекономічної стабільності та зростання, а також щодо можливої фінансової допомоги від Фонду на підтримку таких заходів. "Відповідні обговорення тривають", - сказав 20 вересня представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.

Відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,5 млрд) із першим траншем у $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,62 млрд). Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза у зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою та зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з В.Гройсманом у квітні 2016 року переговори щодо продовження фінансування було відновлено, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише в середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

З липня 2017 року Україна перебуває в складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30% до 60%, у зв'язку із зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як прем'єр вважає таке різке підвищення невиправданим.

Позиція Фонду є досить жорсткою, оскільки уряд торік році прийняв рішення про таке підвищення газових цін, що дало змогу Україні отримати транш кредиту МВФ, проте згодом в односторонньому порядку відмовився від його виконання.

Директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард 19 червня 2018 року заявила, що виконання передумови щодо цін на газ є критично важливим для завершення поточного перегляду підтримуваної МВФ програми. За її словами, ще одна передумова - дотримання граничного дефіциту держбюджету.

Згідно з даними агентства "Інтерфакс-Україна", нині обговорюється питання дострокового припинення програми EFF та відкриття більш короткострокової програми stand by для підтримання макрофінансової стабільності України на період із кінця 2018 по початок 2020 року, коли країна проходитиме через вибори президента і парламенту та формування нового уряду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА