19:57 05.10.2018

Україна та Молдова підписали протокол, що збільшує дозволений термін перебування транспорту на молдовській території

3 хв читати
Україна та Молдова підписали протокол, що збільшує дозволений термін перебування транспорту на молдовській території

Україна та Молдова підписали протокол до двосторонньої угоди про міжнародне автомобільне сполучення, який збільшує кількість днів, дозволених для перебування транспортних засобів на території Молдови.

Як повідомляє в п'ятницю прес-служба Кабінету Міністрів України, протокол було підписано під час переговорів прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана та прем'єр-міністра Молдови Павла Філіпа у рамках саміту ГУАМ у Кишиневі.

"Протокол урегульовує питання здійснення регулярних міжнародних перевезень і збільшує кількість днів, дозволених для перебування на території Молдови екіпажам транспортних засобів", - йдеться в повідомленні.

Під час переговорів прем’єрів України та Молдови також йшлося про продовження реалізації дорожньої карти співпраці між країнами, окресленої під час попередніх переговорів глав урядів.

В.Гройсман наголосив, що більшість питань, які не вирішувалися роками, на сьогодні знято з порядку денного, а саме: облаштування спільних пунктів пропуску, реалізація інфраструктурних проектів, об'єднання енергосистем та екологічні питання.

"Ми створили дорожню карту спільних дій, і зараз між нашими державами помітний прогрес. У більшості своїй карта виконується", - сказав український прем'єр.

П.Філіп, у свою чергу, зазначив, що в України та Молдови "добрі часи відносин". "І я виступаю за їх поглиблення", - сказав він.

Глави урядів зазначили, що обидві країни мають розвивати відносини шляхом реалізації наявної дорожньої карти, передусім у сфері транспорту, зміцнення енергобезпеки, модернізації прикордонної інфраструктури, поглиблення співпраці в екологічній сфері.

Як повідомив глава уряду Молдови, питання екології обговорюватимуть на рівні експертів найближчими тижнями.

Окремо П.Філіп подякував В.Гройсману за ту роль, яку Україна відіграє в питанні врегулювання проблеми Придністров'я.

Крім того, В.Гройсман заявив, що Київ не перешкоджатиме руху поїздів між Росією та Молдовою.

"Україна ніколи не прийме рішення, яке могло б завдати шкоди молдовським партнерам", - заявив він на прес-конференції після зустрічі з прем'єр-міністром Молдови П.Філіпом, відповідаючи на запитання журналістів про те, чи постраждають громадяни Молдови, якщо Україна перерве залізничне сполучення з Росією та заборонить транзит потягів до Молдови.

"Я просив, щоб будь-яку новину з України сприймали з оптимізмом. Україна ніколи не прийме рішення, які йшли б на шкоду Молдові. Ніколи!", - повторив В.Гройсман.

Прем'єри двох країн зазначили, що товарообіг між Україною в першому півріччі 2018 року зріс порівняно з аналогічним періодом 2017 року більш ніж на 40%. Вони висловили задоволення досягнутим результатом, наголосивши, що обсяг товарообігу між країнами "майже досяг вже $500 млн".

"Але це не межа, оскільки Україна та Молдова мають великий потенціал для нарощування взаємної торгівлі", - наголосив В.Гройсман.

П.Філіп повідомив, що під час зустрічі було підписано угоду, яка дає змогу громадянам Молдови перебувати на території України більше ніж 90 днів на рік.

"Ця дуже важлива угода для працівників транспорту, які не вкладаються в ці терміни. Ми розраховуємо, що підписана угода найближчим часом буде ратифікована Верховною Радою і набуде чинності", - сказав молдовський прем'єр.

Він наголосив також, що досягнуто суттєвого прогресу в обговоренні питань екології, демаркації кордонів та взаємного визнання об'єктів власності.

В.Гройсман сказав, що в країнах - членах ГУАМ обговорюється й опрацьовується питання про введення режиму вільної торгівлі, що також сприятиме спрощеному режиму торгівлі між товаровиробниками чотирьох країн.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА