08:27 06.10.2018

Рахункова палата: понад 40% держбюджету піде на погашення боргів

2 хв читати
Рахункова палата: понад 40% держбюджету піде на погашення боргів

Голова Рахункової палати Валерій Пацкан повідомив, що в 2019 році більше 40% державного бюджету піде на погашення боргів, у зв'язку з цим зменшаться можливості для здійснення соціально-економічних витрат, повідомила прес-служба Рахункової палати України.

"Більше 40% доходів державного бюджету належить сплатити на погашення та обслуговування державного боргу, зменшує можливості бюджету для здійснення соціально-економічних витрат. А значить, зменшуються можливості для підвищення пенсій, зарплат і соціальних виплат, а також для будівництва доріг, нових шкіл, лікарень, дитячих садів і взагалі розвитку інфраструктури", - повідомив В.Пацкан.

Він також зазначив, що в проекті бюджету на наступний рік не розподілили між місцевими бюджетами 13 субвенцій на загальну суму 7 млрд грн. Зокрема, на забезпечення якісної, сучасної і доступної загальної середньої освіти "Нова українська школа", модернізацію і оновлення матеріально-технічної бази професійно-технічних навчальних закладів, формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад. За окремими з цих субвенцій пропонується надати право Кабінету міністрів здійснювати такий розподіл.

"Рахункова палата у висновках про стан виконання закону про державний бюджет неодноразово відзначала про довготривале затвердження розподілів субвенцій між місцевими бюджетами, що не сприяло здійсненню витрат у запланованих обсягах, тому ми запропонували передбачити розподіл цих коштів у законі про державний бюджет. Це б прискорило процес отримання і використання коштів на місцях", - підкреслив В.Пацкан.

Окрім того, за його словами, не дивлячись на заплановане підвищення тарифів на газ для населення і розширення переліку сімей, які мають право на отримання субсидій на житлово-комунальні послуги, в проекті державного бюджету на 2019 рік передбачено зменшення фінансування системи субсидій.

"Ці дані свідчать про зменшення кількості сімей, які отримають житлові субсидії. В цій ситуації кошти, що виділяються на субсидії, потрібно максимально ефективно використовувати", - зазначив В.Пацкан.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

Бюджет оборонних закупівель коштом держбюджету у 2024 році становить $6 млрд - Камишін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА