12:10 08.10.2018

Рахункова палата констатує низьку ефективність Мінінфраструктури в управлінні майном

2 хв читати

Міністерство інфраструктури України не забезпечило збільшення надходжень до держбюджету доходів від підприємств, що входять до сфери його управління, повідомила Рахункова палата в понеділок.

За даними аудиту ефективності справляння доходів від власності суб'єктів господарювання, що належать до сфери управління Мінінфраструктури, міністерство не створило ефективного механізму обліку таких суб’єктів.

"За даними Фонду державного майна України, до сфери управління Мінінфраструктури на 1 січня 2018 року належало 261 держпідприємство і 13 господарських товариств. Водночас міністерство підтверджувало наявність лише 117 ДП, а Рахунковій палаті взагалі надали дані щодо 94 суб'єктів господарювання - 84 держпідприємств і 7 господарських товариств", - йдеться в повідомленні Рахункової палати.

У Рахунковій палаті зазначають, що протягом 2016-2017 років і I кварталу-2018 працювали лише 42 суб'єкти господарювання, які Мінінфраструктури визнало як такі, що належать до сфери його управління, з них кількість тих, що працювали прибутково, зменшилася до 22 із 32.

Аудит також виявив, що Мінінфраструктури не забезпечило дієвого контролю за фінансово-господарською діяльністю близько 77% підзвітних підприємств і компаній.

"Зокрема, в 2017 році порівняно з 2016 роком із 19 до 26 збільшилася кількість суб'єктів господарювання, у яких погіршилися показники виконання фінансових планів, та з 9 до 13 - кількість суб'єктів господарювання, які отримали збитки", - йдеться у звіті служби.

Також від підзвітних міністерству компаній зменшилися більш ніж на 5% надходження до держбюджету податку на прибуток підприємств та ПДВ, а сума виявлених фінансових порушень під час внутрішніх аудитів зросла майже вдвічі - до понад 1,3 млрд грн.

У Рахунковій палаті також зазначають, що Мінекономрозвитку не забезпечило дієвого контролю за виконанням Мінінфраструктури функцій управління об'єктами держвласності, а Державна фіскальна служба, зі свого боку, не забезпечила якісної контрольно-перевірочної роботи.

"Загалом протягом 2016-2017 років в Україні спостерігалося суттєве збільшення надходжень до держбюджету частини чистого прибутку держпідприємств. Але це не стосується суб'єктів господарювання Мінінфраструктури. Якщо в 2016 році (порівняно з 2015 роком) ці надходження за рахунок зростання ставки відрахувань збільшилися вдвічі - до 4,7 млрд грн, то в 2017 році приріст становив лише 4,2% - 0,2 млрд грн", - йдеться в повідомленні Рахункової палати.

На думку аудитора, зазначене спричинене затримкою з призначенням керівників і створенням наглядових рад, невчасним затвердженням фінансових планів, відсутністю розроблення стратегічних планів розвитку, зокрема для об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

Як повідомлялося, раніше голова Рахункової палати Валерій Пацкан заявляв, що в 2019 році більше ніж 40% державного бюджету піде на погашення боргів, через що зменшаться можливості для здійснення соціально-економічних витрат.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА