16:12 08.10.2018

Лауреатами Нобелівської премії з економіки 2018 року стали Вільям Нордхаус і Пол Ромер

2 хв читати
Лауреатами Нобелівської премії з економіки 2018 року стали Вільям Нордхаус і Пол Ромер

Лауреатами премії з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля за 2018 рік стали американські економісти Вільям Нордхаус і Пол Ромер, оголосили в понеділок у Шведській королівській академії наук.

Премію економістам присудили за "інтеграцію інновації та впливу клімату з економічним зростанням".

Зокрема, У.Нордхаус нагороджується за "інтеграцію кліматичних змін у довгострокові макроекономічні дослідження". П.Ромеру академія вирішила присудити премію за "інтеграцію технологічних інновацій в довгострокові макроекономічні дослідження".

Лауреати "створили методи для вирішення деяких з найбільш базових і нагальних питань нашого часу, що стосуються того, як ми створюємо довгострокове стійке економічне зростання", зазначає королівська академія наук.

Шведська академія в повідомленні, присвяченому лауреатам, пояснює, що У.Нордхаус і П.Ромер створили економічні моделі, які пояснюють, яким чином ринкова економіка взаємодіє з природою і знаннями.

Так, П.Ромер у своїх роботах показує, як знання можуть служити двигуном довгострокового економічного зростання. А роботи У.Нордхауса розповідають про взаємодію суспільства і природи, його дослідження нерідко використовуються для дослідження наслідків економічної політики, пояснюють в академії.

У.Нордхаус - американський економіст. Він викладає в Єльському університеті, є почесним членом Американської економічної асоціації. Найбільш відомий своїми роботами, присвяченими зміні клімату та економічного моделювання.

П.Ромер - американський економіст, професор економіки школи бізнесу Нью-Йоркського університету. Займається питаннями економічного зростання та його темпів.

Премія шведського національного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля, неофіційно звана Нобелівською премією з економіки, вручається з 1969 року. Премію заснував Банк Швеції до свого 300-річного ювілею, вона не є однією з премій, на які передбачав виділення коштів А.Нобель. Незважаючи на це, лауреатів премії з економіки оголошують разом із лауреатами премії з фізики, хімії, медициніи, літератури й миру. Оголошення лауреатів премії з економіки завершує нобелівський тиждень.

У період з 1969 до 2017 рік премію було вручено 49 разів, її удостоїлися 79 осіб. Середній вік лауреатів - 67 років, лауреатам цього року - У.Нордхаусу і П.Ромеру - 77 років і 62 роки відповідно.

Розмір премії в 2018 році становить 9 млн шведських крон (близько $ 1 млн), її рівними частинами буде розподілено між двома лауреатами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ у середу послабив курс гривні на 9 коп.

Велика Британія збільшить свій внесок у Фонд підтримки енергетики на £20 млн

Україна увійде наступного опалювального сезону з запасами в ПСГ не менше 13 млрд куб. м – голова Нафтогазу

Шмигаль доручив затвердити графіки ремонтів енергооб'єктів і кроки щодо посилення їх захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років

США виділять понад $190 млн на підтримку енергосектору України протягом п'яти років

Рада викликала керівника БЕБ

"Укренерго" обмежить промспоживачів і бізнес із 18:00 до 23:00, не виключає можливості аварійних відключень населення

Енергетики повернули світло понад 50 тис. абонентам, відключеним унаслідок повітряної атаки РФ уранці середи - Міненерго

Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону

Кабмін змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: Хто зможе не платити

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА