15:49 12.10.2018

НКРЗІ запровадила граничний розмір плати за транзит голосової телефонії для спрощення міжоператорських взаєморозрахунків у рамках MNP

2 хв читати
НКРЗІ запровадила граничний розмір плати за транзит голосової телефонії для спрощення міжоператорських взаєморозрахунків у рамках MNP

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), встановила граничний розмір плати в 0,03 грн/хв за послугу транзиту трафіку голосової телефонії на міжміському рівні на телекоммережах операторів зі значною ринковою перевагою на ринку послуг транзиту трафіку .

На думку комісії, цей тариф має бути додатковими інструментом, що спрощує проведення взаєморозрахунків між операторами при наданні послуги перенесення номера (Mobile Number Portability, MNP).

Також НКРЗІ вирішила внести зміни до розрахункової такси за термінацію трафіку в мережах операторів фіксованого і мобільного зв'язку всередині країни, скоротивши їх на 20% - з 0,15 до 0, 12 грн / хв.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у НКРЗІ, обидва ці рішення спрямовані на запобігання збільшенню вартості термінації під час взаєморозрахунків між операторами після запуску послуги з перенесення номера і, таким чином, щоб уникнути порушення конкуренції.

"У підсумку загальна сума вартості термінації (зокрема й транзит) трафіку при наданні послуги MNP не повинна перевищувати 0,15 грн/хв", - наголосили у комісії.

На сьогодні рішення регулятора перебуває на етапі реєстрації в Міністерстві юстиції, а сам документ має набути чинності з 1 січня 2019 року.

У прес-службі "Vodafone Україна" заявили, що зниження ставок за термінацію трафіку значно не вплине на призначені для користувача тарифи. "А ось ринок міжоператорських розрахунків зменшиться. Відповідно скоротяться доходи операторів і податкові надходження від цих доходів до бюджету", - наголосили в прес-службі "Vodafone Україна".

Водночас оператор мобільного зв'язку компанія lifecell висловилася на підтримку такого рішення НКРЗІ.

"Результатом таких дій має бути усунення різниці між цінами на дзвінки всередині мережі та на мережі інших операторів. Важливо, що це зниження відбувається напередодні запланованого на травень 2019 запуску в країні послуги перенесення номера. Зменшення ставок інтерконекту сприятиме більш чесній і прозорій конкуренції на ринку і зменшуватиме бар'єри для абонентів у разі вибору нового оператора після запуску MNP", - наголосили в прес-службі компанії.

Як повідомлялося, в серпні НКРЗІ затвердила 1 травня 2019 року датою початку запуску MNP.

НКРЗІ ще в 2014 році в рамках своїх повноважень визначила УДЦР адміністратором бази даних перенесених абонентських номерів, однак процес відбору постачальника обладнання та програмного забезпечення MNP затягнувся через судові розгляди.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА