19:37 17.10.2018

Конституційний Суд відкрив провадження щодо закону 2004 року про приватизацію "Укррудпрому"

2 хв читати
Конституційний Суд відкрив провадження щодо закону 2004 року про приватизацію "Укррудпрому"

Конституційний Суд (КС) України відкрив конституційне провадження у справі про відповідність Конституції окремих норм ухваленого в 2004 році закону "Про особливості приватизації підприємств ДАК "Укррудпром", яке у квітні цього року ініціювали 54 народні депутати.

Як зазначено в повідомленні на сайті суду, таке рішення Велика палата КС ухвалила минулого тижня.

Раніше колегія суддів КС відмовилася відкрити таке провадження.

Згідно з Конституційним поданням, розміщеним на сайті КС, документ підписали 54 народні депутати, уповноваженими представниками яких визначені Павло Різаненко та Вікторія Войціцька. Автори ініціативи вважають умови приватизації за цим законом дискримінаційними і вимагають КС визнати закон неконституційним у цілому.

Раніше принципи приватизації підприємств "Укррудпрому" неодноразово критикували різні державні відомства і міністерства, експерти і парламентарі, проте Конституційний Суд у жовтні 2005 року відмовився відкрити конституційне провадження.

ДАК "Укррудпром" створено в 1998 році. До її статутного капіталу було передано майно п'яти підприємств: Криворізького державного залізорудного комбінату, Докучаєвського державного флюсо-доломітного комбінату, Новотроїцького рудоуправління, Балаклавського державного рудоуправління ім. Горького та Державного промислово-виробничого підприємства "Кривбасвибухпром". Окрім цього, ДАК володіла пакетами акцій ще п'яти підприємств: ГЗК "Суха Балка" - 25,1% акцій, Південний ГЗК - 25,78%, Центральний ГЗК, Північний та Інгулецький ГЗК - по 50%+1 акція.

Уряд України 1 березня 2002 року передав 100% акцій ВАТ "Комсомольське рудоуправління" (Донецька обл.), що входило до складу ДАК "Укррудпром", в управління ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" терміном на п'ять років із правом їх подальшого викупу.

Верховна Рада 9 квітня 2004 року ухвалила закон про особливості приватизації підприємств ДАК "Укррудпром", який надав переважне право на викуп акцій підприємств, що входять до "Укррудпрому", їхнім акціонерам. У результаті вісім підприємств було продано їхнім великим недержавним акціонерам, тоді як сторонніх інвесторів до продажу не допускали. Покупцями підприємств "Укррудпрому" стали АТ "СКМ" (Донецьк), група "Приват" (Дніпро) і ТОВ "Смарт-Груп".

Спеціальна контрольна комісія ВР з питань приватизації у квітні 2015 року вирішила звернутися до КС і Генеральної прокуратури України з проханням перевірити законність приватизації ДАК "Укррудпром". Тоді ж Борис Філатов, який очолював комісію, повідомив, що Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом заволодіння майном ДАК "Укррудпром".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА