17:03 18.10.2018

Зростання цін на ринку пального є обґрунтованим - АМКУ

2 хв читати
Зростання цін на ринку пального є обґрунтованим - АМКУ

Зростання цін на українських АЗС відповідає ситуації на світовому ринку нафтопродуктів і не пов'язане з порушенням учасниками ринку антимонопольного законодавства, заявив державний уповноважений Антимонопольного комітету України (АМКУ) Валерій Полюхович на прес-конференції в Києві в четвер.

"Якщо говорити про стан цін на ринку нафтопродуктів України, то, справді, певна тенденція щодо зростання цін і на дизельне пальне, і на бензин є. У принципі, диспропорції між зростанням світових цін на нафту і зростанням цін на роздрібному ринку світлих нафтопродуктів немає", - сказав він.

Коментуючи ситуацію на українському ринку з позиції антимонопольного законодавства, зокрема порушень у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, зловживання монопольним становищем, а також недобросовісної конкуренції, він зазначив, що наразі немає підстав говорити про наявність таких порушень.

"Якщо говорити про ті справи, які перебувають наразі в комітеті, то серед них - на стадії розслідування справа (розпочата наприкінці 2017 року - ІФ) про узгоджені антиконкурентні дії на ринку світлих нафтопродуктів, учасниками якої є компанії, що належать OKKO, WOG і SOCAR. Говорити про те, що нинішньою причиною масового зростання цін на ринку є якісь антиконкурентні узгоджені дії, передчасно", - наголосив він.

Коментуючи доручення прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана перевірити обґрунтованість підвищення українськими АЗС цін на пальне, держуповноважений додав, що комітет постійно моніторить ситуацію і аналізує отримані від АЗС дані.

Розслідування про можливі антиконкурентні узгоджені дії мереж OKKO, WOG і SOCAR наразі перебуває на завершальному етапі, додав він.

"Підготовлено подання. Сподіваюся, найближчим часом буде розпочато слухання в комітеті в цій справі", - сказав В.Полюхович.

Як повідомлялося, наприкінці грудня 2017 року комітет розпочав розгляд справи про можливе порушення законодавства щодо захисту економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій на ринках роздрібної торгівлі високооктанових бензинів і дизпального мережами OKKO і WOG. АМКУ під час дослідження цінової ситуації виявив факти одномоментного, односпрямованого встановлення і підтримання роздрібних цін на бензини та дизельне пальне на однаковому рівні мережами АЗС, що працюють під брендами ОККО і WOG.

Нещодавно комітет також розпочав розгляд через різке підвищення цін на скраплений газ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА