21:11 18.10.2018

На виконання прийнятого Кодексу про банкрутство необхідно розробити близько 30 нормативних актів

3 хв читати
На виконання прийнятого Кодексу про банкрутство необхідно розробити близько 30 нормативних актів

На виконання прийнятого в четвер Кодексу України з процедур банкрутства необхідно прийняти близько 30 нормативно-правових актів, повідомив старший партнер Ario Law Firm, який брав участь у розробці Кодексу Юліан Хорунжий.

"На виконання Кодексу доведеться прийняти значну кількість нормативно-правових актів - постанов Кабміну, наказів міністерств. Орієнтовно, близько 30 нормативно-правових актів. Як неодноразово декларували під час засідань робочих груп представники уряду, з цим не виникне проблем і "нормативка" буде прийнята вчасно. Як показує досвід набрання чинності діючої сьогодні редакції закону, це абсолютно реально", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна", нагадавши, що ці нормативні акти мають бути розроблені протягом півроку.

Коментуючи готовність юристів (арбітражних керуючих, адвокатів, суддів та ін.) до змін, Ю.Хорунжий зазначив, що юридична спільнота досить активно готується до вступу Кодексу в силу.

"Основна маса юристів до вступу в силу Кодексу підійде абсолютно підготовленою, оскільки така готовність залежатиме, в першу чергу, від бажання самих юристів вивчити ці зміни", - сказав він.

Юрист також підкреслив, що новий склад Верховного суду останнім часом формує досить зважені правові висновки і забезпечує єдність судової практики. Разом з тим, Ю.Хорунжий зазначив, що у зв'язку з корінними змінами законодавства про банкрутство, "більшість правових позицій, які вже сьогодні сформовані Верховним судом втратять свою актуальність, тому Верховний суд зіткнеться з необхідністю формування абсолютно нової судової практики".

"У перший час дії Кодексу є ризик появи "цікавої" практики місцевих і апеляційних судів, в силу можливого креативу. Але, все ж, я налаштований позитивно і впевнений, що єдність практики буде забезпечено", - сказав він.

В цілому, коментуючи прийнятий документ Ю.Хорунжий, підкреслив, що "мова йде не просто про зміни в закон, а про новий Кодекс".

"Такий документ не міг би народитися, пройти всі обговорення і отримати схвалення Верховною Радою без досягнення компромісів між усіма учасниками, які брали участь в підготовці і розробці цього кодексу. З багатьох питань, з яких шукався компроміс, завдання стояло не просто впровадити нові і позитивні ідеї , а в першу чергу - не нашкодити, не зробити гірше", - сказав він.

Експерт наголосив, що кодекс увібрав у себе значну кількість прогресивних ідей, які впроваджені в європейських державах.

У той же час, на його думку, "в умовах сучасної України, зі 100% гарантією складно прогнозувати, що всі новели спрацюють саме так як закладено в проекті, проте, очікування, в будь-якому випадку, позитивні".

Як повідомлялося, Верховна Рада в четвер 237 голосами при необхідних 226 прийняла Кодекс України з процедур банкрутства (№8060). Однією з новел Кодексу є можливість фізособам - сумлінним позичальникам у разі складної економічної ситуації ініціювати процедуру банкрутства і очиститися від цього боргового зобов'язання, тоді як кредитор позбавлений такого права. Прийнятий документ також передбачає продаж майна банкрутів на електронних аукціонах "ProZorro. Продажі".

До даного законопроекту до другого читання надійшло понад 1300 поправок, з яких приблизно 40% були відхилені.

Кодекс буде введений в дію через шість місяців.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

Тарифи на зберігання газу в ПСГ України залишаться незмінними до 1 квітня 2025 р. - "Нафтогаз"

Німеччина готує довгостроковий контракт на СПГ з ОАЕ

Рахункова палата: війна, пожежі та вирубка дерев завдали Україні збитків майже на 23 млрд грн

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА