15:57 19.10.2018

ВС скасував виправдувальний вирок стосовно екс-голови НАСК "Оранта" у справі про розкрадання $10 млн

3 хв читати
ВС скасував виправдувальний вирок стосовно екс-голови НАСК "Оранта" у справі про розкрадання $10 млн

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду 18 жовтня 2018 року задовольнив касаційну скаргу АТ "БТА Банк" і скасував рішення Апеляційного суду Києва, яким раніше екс-голову НАСК "Оранта" Олену Болотову було визнана невинуватою.

Про це повідомила прес-служба юридичної фірми "Ілляшев та Партнери", що представляє інтереси БТА Банку (Казахстан) - найбільшого акціонера НАСК "Оранта".

У прес-релізі також зазначено, що О.Болотову обвинувачують у здійсненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість). Згідно з матеріалами кримінального провадження, будучи головою правління ВАТ НАСК "Оранта" вона прийняла в 2008 році низку неефективних рішень щодо відчуження знаків для товарів і послуг на комерційне найменування "Оранта", що призвело до втрати активів і завдання збитків компанії на суму $10 млн.

"Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду не погодився з висновками нижчих судів, які привели до виправдувального вироку. З урахуванням позиції Верховного Суду, який бездоганно розібрався в ситуації, потерпілі чекають на об'єктивний новий вирок після повторного апеляційного розгляду", - зазначає старший партнер юридичної фірми "Ілляшев та Партнери" Роман Марченко, слова якого наведено в прес-релізі.

Крім того, зазначено, що АТ "БТА Банк" також домагається притягнення до відповідальності спільників О.Болотової - колишніх голови наглядової ради НАСК "Оранта" Олега Спілки та члена наглядової ради Олександра Тимінського. Останніх було оголошено з квітня 2017 року в розшук, вони переховуються від слідства за межами України. Правоохоронці пред'явили підозру О.Спілці та О.Тимінському за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою) з санкцією до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомлялося, НАСК "Оранта" повернула собі право на використання власних торговельних марок. Вищий господарський суд України 27 вересня 2016 року ухвалив постанову, якою залишив у силі рішення Господарського суду і постанову Київського апеляційного господарського суду, якими визнано недійсним договір від 2008 року про передачу "ІМГ Інтернешнл холдинг компані" виключних майнових прав на знаки для товарів і послуг, що належать НАСК "Оранта". Також визнано недійсними свідоцтва на знак для товарів і послуг "Оранта" та слоган "Оранта оберігає Україну", які були безпосередньо зареєстровані на ТОВ "ІМГ Інтернешнл холдинг компані".

Повідомлялося також, що згідно з базою даних "Зареєстрованих в Україні знаків для товарів і послуг" Українського інституту промислової власності" товарний знак НАСК "Оранта", а також слоган "Оранта оберігає Україну" зареєстровані "ТОВ "ІМГ інтернешнл холдинг компані" в жовтні 2008 року.

Крім того, ТОВ "ІМГ Інтернешнл холдинг компані" в жовтні 2009 року зареєструвала товарний знак "Оранта Жизнь", "Оранта Життя" і Oranta Life на білому та синьому фоні.

Як зазначалося в примітках до фінансового звіту НАСК "Оранта" за 2013 рік, складеного відповідно до міжнародних стандартів й оприлюдненого в системі розкриття інформації Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, за звітний період компанія заплатила за оренду торговельної марки 52,384 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА