20:03 19.10.2018

Україна і МВФ досягли staff level agreement щодо нової програми stand-by

3 хв читати
Україна і МВФ досягли staff level agreement щодо нової програми stand-by

Уповноважений персонал Міжнародного валютного фонду та Україна досягли угоди щодо нової 14-місячної програми підтримки економічної політики stand-by (SBA), що замінить програму розширеного фінансування (EFF), яка була затверджена в березні 2015 року і закінчується в березні 2019 року.

"Нова програма stand-by із запитаним доступом до SDR2,8 млрд (еквівалент $3,9 млрд) послужить основою для економічної політики влади в 2019 році", - йдеться в повідомленні МВФ у п'ятницю ввечері.

Згідно з ним, угоду має затвердити менеджмент фонду та схвалити його рада директорів. Засідання ради очікується після парламентського схвалення державного бюджету на 2019 рік відповідно до рекомендацій персоналу МВФ та збільшення тарифів на газ й опалення для домогосподарств, що відображає ринкові тенденції, зі збереженням підтримки малозабезпечених споживачів.

Фонд зазначає, що нова угода ґрунтується на прогресі, досягнутому в рамках програми EFF щодо зменшення макроекономічних вразливостей, і буде, зокрема, сфокусована на продовженні фінансової консолідації та зниженні інфляції, а також реформах щодо зміцнення податкового адміністрування, фінансового та енергетичного секторів.

"Досягнута сьогодні угода відображає прихильність МВФ продовжувати надавати Україні допомогу в досягненні сильнішого, стійкішого та всеосяжного економічного зростання", - зазначає МВФ.

Він додає, що вирішальне значення для досягнення цих цілей матиме наполегливість та ефективність української влади в імплементації необхідних заходів.

Фонд зазначає, що нову програму було розроблено в тісній координації зі Світовим банком та Європейським Союзом, які мають паралельні програми з підтримання України.

Відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,5 млрд) із першим траншем у $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,62 млрд). Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза у зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою та зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з В.Гройсманом у квітні 2016 року переговори щодо продовження фінансування було відновлено, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише в середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

З липня 2017 року Україна перебувала в складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання: Фонд наполягав на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30% до 60%, у зв'язку із зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як прем'єр вважав таке різке підвищення невиправданим.

Позиція Фонду була досить жорсткою, оскільки уряд торік році прийняв рішення про таке підвищення газових цін, що дало змогу Україні отримати транш кредиту МВФ, проте згодом в односторонньому порядку відмовився від його виконання. Лише цієї п'ятниці уряд ухвалив рішення щодо підвищення цін на газ для населення на 23% з 1 листопада, проте їх новий рівень, як і раніше, значно нижчий за ціни для промисловості.

Під час переговорів сторони дійшли згоди про дострокове припинення програми EFF та відкриття більш короткострокової програми stand-by для підтримки макрофінансової стабільності України на період із кінця 2018-го до початку 2020 року, коли країна проходитиме через вибори президента та парламенту і формування нового уряду.

За словами в. о. міністра фінансів України Оксани Маркарової, відновлення фінансової співпраці з МВФ відкриє шлях до залучення фінансування до державного бюджету на пільгових умовах із використанням гарантії Світового банку на $800 млн, а також до отримання першого траншу макрофінансової допомоги від ЄС на EUR500 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

Тарифи на зберігання газу в ПСГ України залишаться незмінними до 1 квітня 2025 р. - "Нафтогаз"

Німеччина готує довгостроковий контракт на СПГ з ОАЕ

Рахункова палата: війна, пожежі та вирубка дерев завдали Україні збитків майже на 23 млрд грн

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА