19:59 22.10.2018

Moody's: Банки КНР мають найвищу кредитоспроможність серед країн БРІКС

2 хв читати
Moody's: Банки КНР мають найвищу кредитоспроможність серед країн БРІКС

Найбільш високу кредитоспроможність серед найбільших країн з економікою, що розвивається, які входять до БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай і ПАР), показують китайські банки, найнижчу - російські, йдеться в звіті міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service.

Банки КНР мають найвищу в БРІКС середньозважену за активами скориговану базову оцінку кредитоспроможності (BCA) - "baa2". Переважно це пов'язано з домінантним становищем державних банків.

На відміну від них російські банки мають найнижчу скориговану BCA на рівні "ba3", що обумовлено їхніми відносно слабкими показниками якості активів, ліквідності та прибутковості.

"Операційне середовище для банків у країнах БРІКС загалом є сприятливим, - вважає молодший керівний директор банківської групи Moody's щодо Росії та СНД Ярослав Совгіра. - Незважаючи на деяке уповільнення експансії Китаю, китайські банки мають найнижчий рівень проблемних кредитів".

Найвищу якість активів серед розглянутих країн мають китайські банки. Сумарне відношення проблемних кредитів до загального обсягу кредитів, виданих банками КНР, становить 1,5%. Той самий показник у російському банківському секторі перебуває на позначці 11,8%.

За рівнем капіталізації найсильнішими є банки ПАР, у яких середнє за сектором відношення базового капіталу до активів, зважених за ризиком, на кінець 2017 становить 12,4%. Індійські банки мають найнижчий рівень капіталізації: коефіцієнт достатності капіталу - 8,7%.

Найбільш високу рентабельність у групі мають банки ПАР і Бразилії.

"При цьому прибутковість бразильських банків підтримуватиметься зростанням кредитування, комісійним доходом і зниженням кредитних утрат, тоді як уповільнення темпів зростання виручки та жорстка база витрат південноафриканських банків тиснутимуть на величину їхнього чистого прибутку", - наголошується в огляді.

За рівнем рентабельності фінінститути Індії значно відстають від банків інших країн БРІКС.

"Їхні доходи залишаться під тиском до кінця поточного фінансового року, оскільки резерви на можливі втрати за позиками в держбанках, що посідають домінантне становище на ринку Індії, залишаються значними. Прибутковість китайських банків залишиться стабільною завдяки підвищенню чистої процентної маржі, яке дасть змогу пом'якшити тиск на їхні процентні доходи та негативний вплив високих кредитних витрат", - йдеться в повідомленні Moody's.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА