18:56 23.10.2018

ЄБА направила до профільного комітету Ради пропозиції до "мовного" законопроекту

2 хв читати

Європейська бізнес-асоціація (ЄБА) підготувала пропозиції до ухваленого в першому читанні законопроекту №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної" і направила його до парламентського комітету з питань культури і духовності.

"Бізнес-спільнота підтримує необхідність ухвалення цього законопроекту. Водночас деякі його положення потребують уточнення та доопрацювання. Наприклад, щодо мови маркування на етикетках, програмного інтерфейсу, технічної документації, мови реклами і терміну, коли нові правила набудуть чинності", - зазначається в повідомленні асоціації.

Законопроект також не врегулює питання мови реклами, зазначає ЄБА: "Якщо реклама розрахована на іншомовного споживача або зйомка відбувалася за кордоном, її трансляція виключно українською мовою може бути незрозумілою для певного кола споживачів. Тому, наприклад, говорячи про відеорекламу, трансляцію, але з перекладом українською може бути якісною альтернативою".

Крім цього, вимога про переклад призначеного для користувача інтерфейсу і всієї технічної документації українською мовою може також призвести до затримок постачань продукції до України.

"Також це може стати причиною збільшення вартості імпортних товарів, наприклад, побутової техніки та виробів медичного призначення для пацієнтів. Вважаємо, що призначений для користувача інтерфейс і технічна документація можуть готуватися на офіційних мовах Європейського Союзу, наприклад, англійською. Переклад державною мовою технічної документації слід здійснювати в обсязі, необхідному для здійснення перевірки товару контролюючими органами", - зазначає ЄБА.

Водночас бізнес-спільнота занепокоєна ризиком зловживань з боку уповноваженого із захисту державної мови, який, згідно із законопроектом, отримує повноваження проводити мовну експертизу.

Зокрема, законопроект пропонує надати йому право на безперешкодне відвідування підприємств, отримання всіх документів для проведення мовної інспекції. Тому бізнес-співтовариство пропонує деталізувати його повноваження, наголошує ЄБА.

Експерти ЄБА також вважають нереалістичним переведення маркування на нові стандарти в термін до шести місяців: "Відповідно до європейської практики переведення маркування на нові стандарти триває до трьох років" - наголошується в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА