10:36 24.10.2018

"Нафтогаз України" вже два місяці поспіль стягує з "Газпрому" по $9 млн - Вітренко

2 хв читати
"Нафтогаз України" вже два місяці поспіль стягує з "Газпрому" по $9 млн - Вітренко

Загальна сума зарахованих НАК "Нафтогаз України" переплат ПАТ "Газпром" за транзит газу в рахунок погашення пені, яка нараховується на заборгованість російської компанії відповідно до арбітражного рішення за транзитним контрактом від 28 лютого 2018 року вже становить $18 млн, повідомив головний виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

"До речі, на додаток до $2,1млрд, які відповідно до рішення арбітражу ми вже зняли з "Газпрому" у вигляді газу, ми також уже зняли з "Газпрому" $18 млн грошовими коштами. Вже два місяці поспіль ми стягуємо з "Газпрому" коштами $9 млн", - написав Ю.Вітренко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу вночі.

Як повідомлялося, згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу від 28 лютого 2018 року, "Газпром" винен "Нафтогазу України" $2,56 млрд за невиконання зобов'язань за транзитним контрактом, на які також нараховується пеня за кожен день невиконання арбітражного рішення.

До теперішнього часу розмір нарахованої пені перевищив $100 млн.

10 жовтня НАК "Нафтогаз України" повідомила, що направила ПАТ "Газпром" заяву про зарахування переплат за транзит газу в рахунок погашення пені.

Тоді в прес-службі НАК нагадали, що 22 грудня 2017 року Стокгольмський арбітраж переглянув формулу ціноутворення на газ за контрактом на поставку газу до України, таким чином зменшивши його вартість, що автоматично призвело до зниження ставки вартості послуг і загальної вартості послуг транзиту газу, що надаються "Нафтогазом".

Водночас "Газпром", відмовляючись виконувати рішення Стокгольмського арбітражу, продовжує в 2018 році платити за транзит більшу ціну, ніж виставляє НАК, який розраховує тариф відповідно до рішення арбітражу.

"Отже, "Нафтогаз" перерахував понад $9 млн переплати за послуги транзиту, надані в серпні, як платіж у рамках виконання арбітражного рішення", - зазначали в прес-службі НАК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА