13:20 24.10.2018

Реформа держуправління під загрозою через неналежне виконання Кабміном власних планів її реалізації - звіт Рахункової палати

2 хв читати
Реформа держуправління під загрозою через неналежне виконання Кабміном власних планів її реалізації - звіт Рахункової палати

Реформа державного управління в Україні перебуває під загрозою через неналежне виконання Кабінетом Міністрів власних планів щодо її реалізації.

Згідно з повідомленням Рахункової палати України, до такого висновку дійшли фахівці відомства за підсумками аудиту ефективності використання бюджетних коштів на заходи з реалізації комплексної реформи держуправління.

Аудит проводився в 10 міністерствах, двох національних агентствах і секретаріаті Кабміну, які залучені до реалізації пілотного проекту, що здійснюється за підтримки ЄС. Звіт аудиту, презентований на засіданні Рахункової палати 23 жовтня, був затверджений її членами одноголосно.

Як наголошується в повідомленні, в 2017-2018 рр. на реформу держуправління планувалося витратити майже 2 млрд грн із держбюджету і 300 млн грн за рахунок бюджетної підтримки ЄС.

Рахункова палата у звіті констатує вкрай низькі темпи впровадження реформи і неналежне її кадрове забезпечення як основне джерело значних ризиків. Так, з 2200 осіб, яких відповідно до затвердженої Кабміном Стратегією реформування держуправління України на 2016-2020 рр. мали найняти для проведення реформ через міністерства і Нацагентства у відповідних галузях і сферах, на дату завершення аудиту було прийнято на роботу лише 399 осіб, або 18% від запланованого показника.

"Такі низькі темпи рекрутингу та неналежне виконання запланованих заходів призвели надалі до неналежного освоєння коштів та неефективного їх витрачання. З нами згодні і європейські експерти. З 2 млрд грн витрачено 205 млн грн, з яких 55,6 млн грн витрачено неефективно. Реформа без висококваліфікованих кадрів і належного фінансування приречена на провал, тим більше з таким низьким рівнем реалізації заходів", - зазначає член Рахункової палати Андрій Майснер, слова якого наводяться в повідомленні.

Аудитори Рахункової палати також звертають увагу на ризики неефективного впровадження реформи через нерелевантний профіль, рівень освіти і практичний досвід значної кількості відібраних до "реформаторського складу" осіб. Серед них, як встановлено аудитом, на посадах державних експертів і керівників експертних груп іноді, зокрема в сфері охорони здоров'я та аграрної політики, працюють колишні колектори, оператори АЗС, прибиральники та члени бригад мереж громадського харчування тощо.

"Така якість рекрутингу та темпи впровадження реформи роблять її недієвою і "паперовою". Українське суспільство і європейські партнери очікують вже понад два роки результатів дорогої реформи, а не лише концепцій, стратегій і некоректних планів. Дуже потрібна активізація і чіткі результати, а Кабмін навіть не має критеріїв оцінки і методології вимірювання результатів", - наголосив А.Майснер.

Рахункова палата за підсумками аудиту надала Кабінету Міністрів свої рекомендації і встановила термін реагування та тримісячний термін на інформування вищого аудиторського органу України про результати вжитих відповідних заходів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА