15:55 24.10.2018

Енергокооператив "Сонячне місто" запустить пілотний проект краудфандингу СЕС у Славутичі в 2019 р.

2 хв читати
Енергокооператив "Сонячне місто" запустить пілотний проект краудфандингу СЕС у Славутичі в 2019 р.

Перший енергетичний кооператив "Сонячне місто" планує запустити пілотний проект із будівництва сонячної електростанції (СЕС) потужністю 100-150 кВт за рахунок краудфандинга в Славутичі в 2019 році.

Про це повідомив керівник кооперативу "Сонячне місто" Андрій Зінченко на III українсько-німецькому форумі "ВЕА: Біоенергетика, енергоефективність і агробізнес" у Харкові.

"Місто передає в оренду кооперативу кілька муніципальних будинків, на яких за залучені кошти побудують сонячні електростанції. Енергію з СЕС реалізовуватимуть за "зеленим" тарифом. Частина прибутку піде учасникам кооперативу, ще частина - перерозподілиться на енергоефективні заходи для міста", - пояснив мер Славутича Юрій Фомічов на прес-брифінгу на форумі.

"Юридично ми провадитимемо кампанії з продажу паїв у кооперативі, прибутковість буде верифікабельною (залежно від розміру внеску - ІФ)", - розповів О. Зінченко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

"Модель передбачає динамічний підхід до розміру внеску, залежно від міста та від розміру станції. У Славутичі ми орієнтуємося на EUR300-400, але можна буде робити більші внески або брати кілька паїв", - пояснив співзасновник "Сонячного міста" Олексій Михайленко.

За даними засновників кооперативу, потужність пілотного проекту СЕС становитиме 100-150 кВт, приблизна вартість - $100-150 тис.

"Термін реалізації багато в чому залежатиме від краудфандингової кампанії. Щойно ми залучимо гроші, з моменту закупівлі обладнання до початку роботи - чотири-шість місяців", - зазначив О.Михайленко.

За його словами, спочатку право купувати паї буде лише в жителів Славутича, якщо вони будуть неактивні, передбачена участь жителів інших міст, проте без права голосу в кооперативі.

"Ми паралельно починаємо розробляти проектну документацію для інших аналогічних проектів", - сказав О.Михайленко.

Споживче товариство "Сонячне місто" (Славутич Київської обл.) зареєстровано у вересні 2018 року. За даними Єдиного держреєстру юросіб та фізосіб-підприємців, його співзасновниками є О.Зінченко, О.Михайленко, екс-перший заступник голови Славутича Володимир Жигалло і КП "Агентство з регіонального розвитку" Славутицької міської ради. Керівником кооперативу є О.Зінченко.

Статутний капітал становить 4 тис. грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА