18:35 24.10.2018

Банки підвищуватимуть вимоги до позичальників

2 хв читати
Банки підвищуватимуть вимоги до позичальників

Банки підвищуватимуть вимоги до позичальників, крім малих і середніх підприємств (МСП), повідомляється у звіті "Опитування про умови банківського кредитування" за підсумками ІІІ кварталу 2018 року, оприлюдненому на сайті Національного банку України (НБУ).

"Банки планують підвищувати вимоги до великих корпоративних позичальників, але пом’якшувати для позичальників МСП. У III кварталі деякі великі банки підвищили вимоги й до позичальників – фізичних осіб, хоча три чверті респондентів залишили кредитні стандарти незмінними. У IV кварталі банки також планують незначно підвищити вимоги при кредитуванні населення", - наголошується у звіті.

У ІІІ кварталі 75% опитаних банків повідомили, що розраховують на зростання обсягу корпоративних кредитів протягом наступних 12 місяців. На збільшення кредитного портфеля домогосподарств очікують 68% респондентів.

Майже половина опитаних банків розраховує на підвищення якості корпоративних кредитів протягом наступних 12 місяців. При цьому банки очікують, що зі сторони юридичних осіб зростатиме попит на всі види кредитів, найбільше – на гривневі та на короткострокові позики, а також кредити МСП.

Банки також розраховують, що в наступні 12 місяців прискориться приплив депозитів населення та бізнесу. Зростання депозитів населення очікують 68% опитаних, баланс відповідей становив 48% - це найвище значення за всю історію спостережень.

У ІІІ кварталі банки фіксували збільшення попиту на кредити як серед бізнесу, так і серед домогосподарств. Ця тенденція триває з III кварталу 2015 року в споживчому сегменті та з II кварталу 2016 року – в іпотечному. Але, на думку респондентів, у ІІІ кварталі цього року попит серед населення зростав повільніше, ніж у попередні три квартали.

Драйвером попиту бізнесу на позикові ресурси банки називають зростання потреб підприємств у коштах на поповнення оборотного капіталу, проведення реструктуризації боргів, а також залучення коштів на інвестиційні потреби.

У ІІІ кварталі 2018 року банки вперше з IV кварталу 2013 року повідомили про зниження кредитного ризику. Натомість зросли валютний та процентний ризики: баланси відповідей становили 22% та 18% відповідно. Менш суттєво зріс ризик ліквідності (15%).

У ІV кварталі банки очікують подальшого збільшення валютного та процентного ризиків, ризику ліквідності та розраховують на зниження операційного та кредитного ризиків.

НБУ проводив опитування з 20 вересня по 10 жовтня 2018 року серед кредитних менеджерів 63 банків, на які припадають 98% активів банківської системи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА