14:39 25.10.2018

"Газпром" оскаржив у міжнародному арбітражі рішення АМКУ про штраф на $6 млрд

2 хв читати
"Газпром" оскаржив у міжнародному арбітражі рішення АМКУ про штраф на $6 млрд

"Газпром" оскаржив у міжнародному арбітражі рішення Антимонопольного комітету України (АМКУ) про багатомільярдний штраф, повідомила російська компанія.

"Сьогодні "Газпром" відповідно до Арбітражного регламенту ЮНСІТРАЛ ініціював арбітражний розгляд проти України з метою захисту своїх інвестицій на її території через те, що Україна в особі Антимонопольного комітету наклала на "Газпром" необґрунтований і несправедливий штраф у розмірі, що перевищує $6 млрд (включаючи пені) за нібито зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу України", - йдеться в заяві "Газпрому".

"Цей штраф, а також подальші дії України щодо його стягнення порушують права ПАТ "Газпром", гарантовані угодою між урядом РФ і Кабінетом Міністрів України про заохочення та взаємний захист інвестицій від 27 листопада 1998 року", - аргументує "Газпром".

"Газпром" просить арбітраж ухвалити рішення про виплату грошового відшкодування та застосування інших засобів правового захисту. Компанія має намір продовжувати захищати свої права всіма доступними засобами в рамках чинного законодавства.

АМКУ 22 січня 2016 року виніс рішення про накладення на "Газпром" штрафу в розмірі 85,966 млрд грн за "порушення ПАТ "Газпром" економічної конкуренції". "Газпром" вжив заходів щодо оскарження зазначеного рішення в державних судах України. Однак 11 вересня 2017 року з винесенням Верховним Судом України рішення про відмову "Газпрому" в перегляді рішень нижчих судів можливості щодо оскарження рішення АМКУ в рамках судової системи України було вичерпано.

21 квітня 2017 року Міністерство юстиції України ініціювало виконавче провадження щодо примусового стягнення з "Газпрому" суми штрафу, пені (аналогічної за розміром штрафу), виконавчого та судового зборів шляхом накладення стягнення на активи "Газпрому" на території України. Зусилля "Газпрому" щодо оскарження цих дій в українських судах не привели до успіху.

Арбітражний регламент ЮНСІТРАЛ є зведенням процедурних правил, що детально визначають порядок призначення арбітрів і проведення арбітражного розгляду, включаючи винесення рішення. Регламент розробила Комісія ООН з права міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ), схвалений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у 1976 році та переглянутий у 2010 році. Розгляд спорів відповідно до Арбітражного регламенту ЮНСІТРАЛ є звичайною практикою для інвестиційних арбітражів, приводить довідку "Газпром".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА