20:28 25.10.2018

Засідання комісії з рибальства в Азовському морі потрібні для захисту українських рибалок і біоресурсів

3 хв читати
Засідання комісії з рибальства в Азовському морі потрібні для захисту українських рибалок і біоресурсів

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що засідання українсько-російської комісії з питань рибальства в Азовському морі потрібно проводити з метою захисту українських ресурсів і рибалок, але проводити такі зустрічі можна було, зокрема, в Мінську.

"Щодо цього засідання. Ви знаєте, що його не Міністерство закордонних справ проводить. Але це засідання потрібне. Для чого? Оскільки ми захищаємо наші ресурси й наших рибалок. Якщо ми не проведемо цього засідання, якщо ... наші рибалки не обговорюватимуть нібито дуже технічні питання ... то Росія скаже: ну все, вони відмовилися від консультацій, тепер Азовське море наше. Тому засідання як таке потрібне", - сказав П.Клімкін журналістам в Українському католицькому університеті у Львові в четвер, відповідаючи на запитання про те, чи реагуватиме МЗС України на скандал із засіданням комісії в Києві.

На його думку, таке засідання "треба було проводити десь у Мінську".

"Увесь сенс у тому, що біоресурси Азовського моря ми не можемо віддати ... Але ми повинні захищати наших рибалок і повинні захищати наші біоресурси. Інакше вони (російська сторона - ІФ) підуть і далі це захоплюватимуть", - спрогнозував глава МЗС.

Він пояснив, що комісія жодних формальних протоколів не приймає, а подає напрацьовані пропозиції на розгляд до Кабінету Міністрів, який і ухвалює потім рішення.

"Ми теж маємо дуже серйозні пропозиції, це стосується і політичної, і юридичної сторони. Все, що там може бути погоджено ..., не повинне суперечити нашим позовами. Тому ми впливатимемо на те, що буде чи не буде закладено в можливу домовленість, але проводять ці переговори, звісно, наші рибалки", - підсумував П.Клімкін.

Як повідомлялося, 23 жовтня народний депутат України (фракція "Блок Петра Порошенка"), голова меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розмістив у соцмережі пост, у якому заявив про неприпустимість проведення українською стороною переговорів із російською делегацією в умовах анексії Росією Криму та агресивних дій її силовиків в Азовському морі й закликав колег-парламентаріїв прибути до готелю, де відбуваються засідання українсько-російської комісії.

Наступного дня Р.Чубаров, перебуваючи на засіданні цієї комісії, знову заявив про неприпустимість таких переговорів, а також вимагав від СБУ негайно видворити з України главу російської делегації.

У свою чергу нардеп Сергій Висоцький (фракція "Народний фронт"), який також відвідав засідання рибкомісії, повідомив, що зусиллями парламентаріїв "засідання комісії зірвано".

25 жовтня Р. Чубаров стверджував, що керівник Азово-Чорноморського теруправління Росриболовлі Ігор Рульов, який відвідував окупований Росією Крим із порушенням українського законодавства, перебуває в посольстві РФ у Києві.

У свою чергу заступник голови Державного агентства рибного господарства України Андрій Кравченко висловив думку, що є загроза втрати частини промислової акваторії Азовського моря для українських рибалок, якщо роботу українсько-російської комісії з риболовлі не буде відновлено.

"Справді, роботу комісії було заблоковано. Сподіваюся, що це питання буде найближчим часом вирішено. Але якщо роботу комісії не буде завершено в установленому порядку й не буде підписано відповідний протокол, складно спрогнозувати наслідки, враховуючи ситуацію на Азовському морі. Є серйозні побоювання, що українські рибалки втратять більшу частину Азовського моря для свого промислу", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА