10:53 26.10.2018

НБУ пропонує передати йому повноваження з нагляду за Центральним депозитарієм та Розрахунковим центром

3 хв читати
НБУ пропонує передати йому повноваження з нагляду за Центральним депозитарієм та Розрахунковим центром

Національний банк України (НБУ) вважає за важливе посилити свою роль в інфраструктурі фондового ринку для забезпечення фінансової стабільності в країні та пропонує передати йому повноваження оверсайту (нагляду) над Національним депозитарієм України (НДУ, центральний депозитарій) і Розрахунковим центром (РЦ, центральний контрагент).

Відповідну ініціативу відображено в пропозиціях НБУ до проекту закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Розрахункового центру з обслуговування договорів на фінансових ринках", текст яких оприлюднено на веб-сайті центробанку.

НБУ при цьому пояснює, що оверсайт полягатиме в перевірці НДУ і РЦ на відповідність міжнародним стандартам Principles for Financial Market Infrastructures (PFMI), розробленим комітетом із платіжних систем та ринкової інфраструктури Банку міжнародних розрахунків (Committee on Payments and Market Infrastructures, Bank for International Settlements) і Міжнародною організацією комісій з цінних паперів (International Organization of Securities Commissions).

Водночас Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР), як і раніше, залишиться регулятором НДУ і РЦ та співпрацюватиме з Нацбанком у рамках оверсайту.

"Досі ані НДУ, ані РЦ не проходили перевірку на відповідність стандартам PFMI. Водночас Нацбанк уже має значний досвід здійснення оверсайту елементів інфраструктури фінансових ринків, оскільки здійснює оверсайт платіжних систем. Застосування набутого досвіду до роботи центрального депозитарію та центрального контрагента допоможе підвищити надійність інфраструктури ринку, а також створить передумови для його подальшого розвитку", - наведено в повідомленні слова заступника глави НБУ Олега Чурія.

При цьому Нацбанк зазначає, що приведення діяльності НДУ у відповідність до міжнародних стандартів PFMI відкриє можливість для створення на його основі повноцінного єдиного центрального депозитарію. Зокрема, це дасть змогу НБУ здійснити передачу обслуговування державних цінних паперів із депозитарію НБУ до НДУ.

"Таким чином буде підвищено ефективність функціонування депозитарної системи України, існування в якій двох депозитаріїв не є доцільним за поточного розміру фондового ринку і створює складності для депозитарних установ", - йдеться в повідомленні Нацбанку.

Крім того, пропозиції до проекту деталізують процес і умови здійснення передачі державних цінних паперів на обслуговування до НДУ.

Водночас пропозиції до законопроекту передбачають підвищення ролі Нацбанку в корпоративному управлінні системно важливими елементами інфраструктури фондового ринку і передбачають збільшення частки НБУ в капіталі НДУ до 51% та більше.

"Участь Національного банку як мажоритарного акціонера НДУ посилить довіру до нього зі сторони інвесторів, а також забезпечить дотримання суспільного інтересу (public good), який полягає не в отриманні прибутку, а в створенні сприятливих умов для ефективного функціонування ринку", - пояснив О.Чурій, додавши, що в майбутньому Нацбанк може зменшити свою частку або повністю вийти з капіталу НДУ в міру розвитку ринку.

Як повідомлялося, 14 жовтня 2013 року набув чинності закон про депозитарну систему, який передбачав розподіл розрахунково-клірингової функції і депозитарного обліку, раніше поєднувані комерційним депозитарієм - ВДЦП - і його конкурентом - підконтрольним державі НДУ. Єдиний Центральний депозитарій було створено на базі НДУ, хоча той і поступався ВДЦП за обсягами обслуговуваних активів.

У частині Розрахункового центру закон встановлював, що на першому етапі основним акціонером цієї структури, що створюється у вигляді ПАТ зі статутним капіталом щонайменше 100 млн грн, буде Національний банк, частка якого має перевищувати 75%, проте згодом, через п'ять років, вона може знизитися до 25%+1 акція. Іншими акціонерами можуть бути професійні учасники фондового ринку та міжнародні депозитарно-клірингові установи.

Національний банк вирішив створити РЦ на базі ВДЦП. Частка НБУ в РЦ становила 77,7897%, а в НДУ - 25% акцій. Окрім цього, великими акціонерами Нацдепозитарію є держава - 25%, Пенсійний фонд НБУ - 10,979%, державні Ощадбанк та Укрексімбанк - відповідно 25% "мінус" 1 акція та 9,98%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА