11:46 26.10.2018

Суд заарештував із правом застави всіх фігурантів справи про незаконне привласнення коштів Ощадбанку

3 хв читати
Суд заарештував із правом застави всіх фігурантів справи про незаконне привласнення коштів Ощадбанку

Солом’янський районний суд Києва обрав запобіжний захід усім десятьом підозрюваним у кримінальному провадженні за фактом заволодіння кредитними коштами Ощадбанку, зокрема голові наглядової ради та бенефіціару ПАТ "Креатив Груп", який є родичем народного депутата та організатором цієї незаконної схеми, повідомив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький.

"За підсумками розгляду клопотань усім підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави, в тому числі й голові наглядової ради та бенефіціару ПАТ "Креатив Груп", який є родичем народного депутата України та, за версією слідства, одним з організаторів цієї схеми", - написав Н.Холодницький у п'ятницю на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, цьому підозрюваному суд визначив альтернативу у вигляді застави в сумі 5 млн грн.

Як повідомлялося, прокурори САП погодили повідомлення про підозру десятьом особам у кримінальному провадженні за фактом заволодіння кредитними коштами АТ "Ощадбанк". Серед них два дійсні та один колишній співробітник банку, зокрема заступник голови правління банку, які готували документацію щодо видачі кредиту, а також п’ять співробітників групи "Креатив", включно з головним бухгалтером, які підробили низку документів, договорів та безпосередньо здійснювали легалізацію коштів.

Затримано і повідомлено про підозру й сину діючого народного депутата, який разом з іншими бенефіціарними власниками групи "Креатив" (на той час) купив корпоративні права ПрАТ "Чорноморгідрозалізобетон", придбані за рахунок коштів банку. Їм інкримінують дії за ч. 5 ст. 191 (як пособництво в скоєнні зазначеного злочину), ч. 3 ст. 209, ч. 1 ст. 366 КК.

Прокурори САП внесли до суду стосовно усіх підозрюваних клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі від 5 до 150 млн грн залежно від ролі кожного з учасників.

Досудове слідство встановило, що протягом вересня 2013 - січня 2014 року бенефіціарні власники групи "Креатив", діючи за попередньою змовою зі службовими особами низки інших товариств, заволоділи грошовими коштами, отриманими в АТ "Ощадбанк" за договором кредитної лінії в сумі $20 млн (на момент здійснення злочину - 160 млн грн). Договір був укладений у порушення вимоги кредитної політики АТ "Ощадбанк" і ніколи не був забезпечений заставою майнових прав, оскільки наявне забезпечення дозволяло видати кредит на суму не більше ніж $7 млн (або 56 млн грн).

У січні 2014 року зазначені кредитні кошти були привласнені та виведені з цього товариства тодішніми бенефіціарами групи "Креатив" на рахунки компаній-нерезидентів (Беліз, Швейцарія) під виглядом виконання контрактів на постачання тропічної олії, чого насправді не було. В подальшому за зазначені кошти бенефіціари "Креативу" придбали на підконтрольну їм компанію-нерезидента корпоративні права одного з підприємств, а частину коштів було використано на власні потреби.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА