15:51 27.10.2018

Кабмін оприлюднив постанову про підвищення цін на газ для населення/ТКЕ

3 хв читати
Кабмін оприлюднив постанову про підвищення цін на газ для населення/ТКЕ

Кабінет Міністрів України оприлюднив постанову №867 від 19 жовтня 2018 року, якою продовжив спеціальні зобов'язання (PSO) НАК "Нафтогаз України" продавати природний газ для населення, релігійних організацій та виробників теплової енергії до 1 травня 2020 року.

Згідно з документом Кабмін зберіг за "Нафтогазом" право купувати газ у своїх "дочок" – "Укргазвидобування" і "Чорноморнафтогаз" – для формування відповідного ресурсу, відмовившись від ідеї надати таку можливість газзбутам, які мають мільярдні борги перед НАК. У разі недостатності ресурсу внутрішнього видобутку НАК має купувати газ у інших оптових продавців, зокрема за імпортом.

При цьому, "Нафтогаз" після узгодження з Кабміном може розширити права за спецзобов’язаннями на підконтрольні йому компанії (приміром, вже створеної ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз тепло" – ІФ).

Кабмін вирішив переглянути формулу розрахунку ціни для продажу газу за PSO, взявши за основу середньоарифметичну ціну продажу/поставки газу НАК промисловим споживачам за липень-вересень поточного року в розмірі 8981 грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ і витрат на транспортування і поставку).

До цієї ціни застосовується понижувальний коефіцієнт 0,6943 для розрахунку ціни на газ для населення і тепловиків з 1 листопада 2018 року до 30 квітня 2019 року і коефіцієнт 0,8 – для розрахунку ціни на газ з 1 травня 2019 року.

Отже, під час першого етапу підвищення на найближчий опалювальний сезон ціна газу для населення і тепловиків має досягти 70% від імпортної у цінах липня-вересня-2018, другого етапу (з 1 травня 2019 року) – 80% від імпортної.

Раніше прем'єр розрахував і озвучив кінцеву ціну для населення і тепловиків (з ПДВ і витратами на транспортування та постачання) на найближчий опалювальний сезон у розмірі 8550 грн за 1 тис. куб. м. При збереженні через рік тарифів на транспортування і постачання на існуючому рівні, кінцева ціна на газ для населення і ТКЕ наблизиться до 10 тис. грн.

Із 1 січня 2020 року ціна продажу газу населенню і ТКЕ "Нафтогазом" має зрівнятися з ціною на газ для промислових споживачів.

"Нафтогаз" купуватиме газ у "Укргазвидобування" і "Чорноморнафтогазу" за вищезазначеною ціною 8981 грн за 1 тис. куб. м мінус 1,917% (близько 172 грн) своєї торгової націнки. Отже, ціна реалізації УГВ і "Чорноморнафтогазу" зросте в 1,8 разу – з нинішніх 4849 грн до 8808,8 грн/тис. куб. м, що дасть змогу компаніям збільшити вкладення в нарощування внутрішнього видобутку.

Обов'язок постачати газ населенню і тепловикам зберігся за газзбутами, яким НАК до 1 травня 2020 року не має права відмовити в задоволенні заявки за умови дотримання ними низки умов. Зокрема, з 1 січня 2019 року заборгованість покупця газу за PSO перед НАК не має перевищувати суму заборгованості станом на 1 жовтня 2018 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА