13:36 31.10.2018

Кабмін змінив тип акціонерного товариства "Укрзалізниця"

2 хв читати
Кабмін змінив тип акціонерного товариства "Укрзалізниця"

Кабінет Міністрів змінив тип акціонерного товариства "Укрзалізниця" з публічного на приватне.

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні в середу без обговорення.

Кабмін також перерозподілив повноваження між акціонером (Кабмін), наглядовою радою та правлінням компанії відповідно до вимог закону "Про акціонерні товариства" та з метою досягнення ефективного корпоративного управління, випливає з матеріалів засідання уряду, які має агентство "Інтерфакс-Україна".

Як зазначено в документах, це дасть змогу досягти балансу між акціонером, наглядовою радою та правлінням, а також спростить процес залучення потенційних інвесторів.

При цьому, на думку екс-заступника міністра інфраструктури України Олександра Кави, яку він висловив у коментарі агентству, у разі ухвалення цієї постанови "Укрзалізниця" зобов'язана розкривати значно менше інформації, ніж нині.

"Під час підготовки закону України "Про особливості створення Публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування" норму про публічність було прописано з моєї ініціативи саме для того, щоб забезпечити максимальну транспарентність роботи "Укрзалізниці". При цьому закон передбачив, що на ПАТ "Укрзалізниця" не поширюються норми закону про акціонерні товариства, які вимагають котирування акцій на біржі", - зазначив О.Кава.

Вказуючи на можливі зміни в роботі "Укрзалізниці" після ухвалення цієї постанови, він також уточнив, що в українському законодавстві немає обов'язкової вимоги щодо проведення незалежного аудиту для ПрАТ, водночас для ПАТ - незалежний аудит фінансової звітності обов'язковий. Також для ПрАТ не обов'язковою є наявність наглядової ради на відміну від ПАТ, де наглядова рада обов'язкова.

Водночас, згідно з оновленим статутом "Укрзалізниці", наглядова рада залишається у складі органів, що забезпечують роботу ПрАТ нарівні із загальними зборами (функцію зборів Кабмін виконує одноосібно), правлінням і ревізійною комісією. Також у статуті підприємства прописана норма щодо обов'язкового проведення щорічного аудиту фінзвітності АТ незалежним аудитором.

Як повідомлялося, закон України "Про особливості створення Публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування" набув чинності з 22 березня 2012 року. Документ визначає правові, економічні та організаційні особливості створення Публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування, 100% акцій якого належать державі, на базі державної адміністрації залізничного транспорту України ("Укрзалізниця").

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА