17:13 01.11.2018

Цінні папери "Кернела", МХП і Ferrexpo змішано реагують на санкції РФ

3 хв читати

Цінні папери агрохолдингів "Кернел" і "Миронівський хлібопродукт" (МХП), а також швейцарсько-британської залізорудної групи з активами в Україні Ferrexpo змішано реагують на рішення уряду РФ про застосування до них санкцій.

За даними Лондонської фондової біржі (LSE), акції Ferrexpo на 13:00 кв подорожчали на 6,8% - до GBP2,23 за шт., тоді як депозитарні розписки на акції (1 GDR = 1 акція) холдингової структури МХП - MHP SE не змінилися в ціні через відсутність до зазначеного часу угод.

За даними Варшавській фондовій біржі (WSE), акції холдингової структури "Кернел" - Kernel Holding (Люксембург) в один час просіли в ціні до рівня на початок дня, проте швидко відновили зростання і на 13:00 кв подорожчали на 0,1% - до PLN49,15 за шт.

У свою чергу єврооблігації всіх компаній із ранку демонструють помірне зниження котирувань.

За даними агентства Bloomberg, євробонди Ferrexpo з погашенням у 2019 році на 13:00 кв знизилися в ціні на 3,3 базисних пункту (б.п.) - до 101,726% номіналу (прибутковість до погашення 6,132% річних), євробонди "Кернел" із погашенням у 2022 році - на 2,3 б.п., до 100,763% номіналу (8,468% річних).

Єврооблігації МХП із погашенням у 2020 році знизилися в ціні на 1,2 б.п. - до 103,4% номіналу (5,697% річних), з погашенням у 2024 році - на 5 б.п., до 98,765% номіналу (8,031% річних).

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" аналітик інвестгрупи Concorde Capital Андрій Передерей, відсутність реакції з боку власників акцій МХП очікувана.

"У компанії немає ні активів у РФ, рахунки яких можна було б заблокувати, ні постачальників. Основний ринок збуту для компанії - Європа, країни Близького Сходу та Північної Африки", - сказав він.

Водночас агрохолдинг "Кернел", за його оцінками, може понести деякі, несуттєві збитки. "Компанія володіє 50% в зерновому терміналі в порту Тамань. У 2018 році "Кернел" передав свою квоту на перевантаження 1,8 млн тонн зернових третій особі й отримав за це $7,8 млн (близько 3,5% EBITDA за 2018 ФР). Цього року компанія знову домовилася про передання своєї квоти на перевантаження в розмірі 2 млн тонн зернових і, відповідно, може недоотримати близько $8 млн", - пояснив експерт.

За оцінками голови аналітичного департаменту інвестгрупи Dragon Capital Андрія Беспятова, ефект від санкцій на великі публічні компанії буде мінімальним.

"З огляду на цілеспрямовану політику з витіснення українського бізнесу ще до Революції гідності та повальну заборону щодо більшості товарних позицій після неї, обсяги операцій із РФ сильно скоротилися... Більше того, зазначені в постанові уряду РФ заходи передбачають блокування (заморожування) безготівкових грошових коштів, бездокументарних цінних паперів і майна на території РФ, а також заборону на перерахування коштів (виведення капіталу) за межі Росії. Тобто за бажання можливості продовжити торгівлю залишаються", - поясни він.

Як повідомлялося, прем'єр РФ Дмитро Медведєв 1 листопада підписав постанову про введення спеціальних економічних заходів щодо фізичних і юридичних осіб України.

Санкції поширюватимуться на 322 фізичних особи та 68 юридичних осіб.

Зокрема, під обмеження також підпали: найбільший виробник курятини в Україні агрохолдинг "Миронівський хлібопродукт", засновник і мажоритарний акціонер МХП Юрій Косюк, виробник та експортер соняшникової олії Kernel Holding, голова ради директорів "Кернел" Андрій Веревський, залізорудна група Ferrexpo (власник Полтавського, Єристівського, Беланівського ГЗК) та її найбільший акціонер Костянтин Жеваго.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА