15:48 02.11.2018

Передання повноважень з управління "Укренерго" загрожує його корпоратизації і темпам реформи ринку е/е - Саєнко

2 хв читати
Передання повноважень з управління "Укренерго" загрожує його корпоратизації і темпам реформи ринку е/е - Саєнко

 Рішення комісії з реорганізації НЕК "Укренерго" про тимчасовий перехід повноважень з управління компанією до голови комісії - заступника міністра енергетики та вугільної промисловості Михайла Близнюка, створює ризики на шляху до корпоратизації підприємства, і може загальмувати темпи реформи ринку електроенергії.

Таку думку висловив міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко в соцмережі Facebook, додавши, що саме для запобігання необґрунтованому втручанню чиновників до управлінського процесу держкомпаній і було розпочато реформу корпоративного управління, однією зі складових якої є призначення наглядових рад.

Він також нагадав, що склад наглядової ради для "Укренерго" було затверджено на засіданні уряду 3 жовтня. На наглядову раду було покладено завдання з формування стратегії розвитку підприємства, узгодження його фінпланів, надання рекомендацій менеджменту та здійснення контролю над ним.

"Ця наглядова рада мала разом із менеджментом нести відповідальність перед акціонером, тобто державою, за результати діяльності підприємства. Така модель управління працює в усіх цивілізованих країнах. Поєднання всіх управлінських функцій у міністерствах завжди залишатиме можливості для конфлікту інтересів і корупції", - підсумував О.Саєнко.

Як повідомлялося, комісія з реорганізації НЕК "Укренерго", яку з 9 жовтня очолює заступник міністра енергетики та вугільної промисловості М.Близнюк, "з метою якісного завершення процесу реорганізації" ухвалила рішення про перехід повноважень з управління НЕК до голови комісії. У свою чергу в НЕК заявили про свідоме перешкоджання корпоратизації та процесу впровадження ринку електроенергії з боку комісії.

Господарський суд Києва 23 жовтня призупинив дію рішення комісії про делегування повноважень з управління справами підприємства М.Близнюку. Пізніше, 1 листопада, Госпсуд задовольнив клопотання Міненерго про скасування заходів щодо забезпечення позову НЕК "Укренерго", яким було оскаржено рішення комісії з реорганізації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА