17:38 05.11.2018

Міжнародні резерви України в жовтні зросли на 0,6%

2 хв читати
Міжнародні резерви України в жовтні зросли на 0,6%

Міжнародні резерви України в жовтні 2018 року зросли на 0,6% і станом на 1 листопада становили $16,737 млрд, відповідні попередні дані оприлюднено на сайті Національного банку України (НБУ).

Водночас центробанк уточнює, що дані на початок листопада не враховують нещодавнього розміщення Україною єврооблігацій.

"Завдяки надходженню коштів від цього розміщення станом на 5 листопада міжнародні резерви України зросли до $18,069 млрд, що відповідає трьом місяцям майбутнього імпорту", - зазначено в повідомленні.

Щодо зміни резервів у жовтні Нацбанк зазначає, що на їхній рівень вплинули, зокрема, валютні інтервенції центробанку. НБУ поповнив резерви за рахунок чистої купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку, що стало можливим у зв’язку з відсутністю девальваційного тиску на курс гривні, а також наявністю надлишкової пропозиції валюти, зокрема за рахунок надходження валютної виручки від експорту врожаю зернових.

Загалом НБУ за місяць викупив на ринку $268,5 млн, зокрема $126 млн за допомогою вибору найкращої ціни з функціоналу matching і $142,4 млн за єдиним курсом, і продав $70 млн, все за єдиним курсом. Отже, чиста купівля валюти в жовтні становила $198,5 млн.

Крім цього, на рівень резервів вплинули операції уряду. За даними НБУ, сума платежів з обслуговування і погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті в жовтні становила $853 млн (в еквіваленті), зокрема $777,8 млн - за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП). Водночас ці витрати були майже повністю компенсовані надходженнями від розміщення ОВДП на суму $790,7 млн (в еквіваленті).

Третім чинником впливу стала переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості та курсу гривні до іноземних валют), у результаті чого вартість резервів за минулий місяць знизилася на $36,8 млн (в еквіваленті).

НБУ уточнює, що обсяг міжнародних резервів станом на 1 листопада 2018 року покриває 2,8 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов'язань України та поточних операцій уряду й Національного банку.

Як повідомлялося, Україна наприкінці жовтня розмістила два випуски єврооблігацій: п'ятирічні на $750 млн із дохідністю 8,99% річних і 10-річні на $1,25 млрд із дохідністю 9,75% річних.

Організаторами випуску євробондів стали BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs і J.P. Morgan.

У вересні минулого року Україна розмістила 15-річні єврооблігації на $3 млрд із дохідністю 7,375%. Організаторами були BNP Paribas, Goldman Sachs і JP Morgan. Одночасно з розміщенням нового випуску Мінфін України викупив єврооблігації з погашенням у 2019 і 2020 роках на загальну суму $1,576 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА