19:22 05.11.2018

Зниження ліквідності ВТБ Банку обумовлено згортанням діяльності та рішенням суду про блокування активів

3 хв читати
Зниження ліквідності ВТБ Банку обумовлено згортанням діяльності та рішенням суду про блокування активів

ВТБ Банк (Київ) наразі зазнає зниження обсягу ліквідності, що обумовлено і плановим згортанням діяльності, і рішенням Апеляційного суду Києва від 5 вересня 2018 року про блокування активів фінансової установи, повідомляється на веб-сайті Національного банку України ( НБУ).

"Це рішення суду фактично позбавило АТ "ВТБ Банк" можливості поповнювати ліквідність за рахунок реалізації набутого у процесі стягнення заставного майна та активів. 5 листопада 2018 року банк був змушений ввести превентивні обмежувальні заходи, направлені на стримування відтоку коштів клієнтів: введено комісії та ліміти на зняття готівки", - зазначено в повідомленні.

Водночас регулятор зазначає, що він продовжує здійснювати посилений моніторинг ситуації і за необхідності готовий вжити заходів у межах наявних повноважень.

Крім того, НБУ запевняє, що ситуація з ліквідністю у ВТБ Банку жодним чином не впливає на стабільність банківського сектора України, оскільки частка зазначеної фінустанови становить усього 0,6% від чистих активів платоспроможних банків.

Як повідомлялося, Апеляційний суд Києва 5 вересня вирішив накласти арешт на акції українських "дочок" російських банків за участю держави: ВТБ, Промінвестбанку та Сбербанку. Це рішення було ухвалено через заяву про забезпечення позову про визнання та виконання рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі (Permanent Court of Arbitration) від 2 травня про стягнення з РФ компенсації за нерухоме майно.

Серед позивачів, зокрема, компанії "Аеробуд", "Крим Девелопмент", "Нива-тур", "УБК-Інвест", "Едельвейс-2000", ПП "Планета", "Приватофіс", "Приват ленд", "Дан-Панорама", "Санаторій Енергетик", КУА "Фінансовий капітал" і КУА "Фінансовий вектор".

Ухвалою суду від 5 вересня ВТБ, Промінвестбанку та Сбербанку також заборонено здійснювати ліквідацію або реорганізацію юридичної особи, здійснювати будь-які дії, спрямовані на відчуження належного банкам рухомого та нерухомого майна, зокрема за договорами купівлі-продажу, обміну, дарування тощо.

Зазначений вище розгляд ініціювали позивачі проти РФ 19 червня 2015 року на підставі угоди між урядами РФ та України від 27 листопада 1998 про захист інвестицій російсько-українського двостороннього інвестдоговору (ДІД) та відповідно до регламенту UNCITRAL.

Позивачі стверджували, що РФ порушила свої зобов'язання шляхом вжиття із серпня 2014 року заходів, які перешкоджали їхнім інвестиціям в об'єкти нерухомості, що розташовуються в Криму, і врешті призвели до експропріації цих інвестицій.

Згідно з матеріалами справи, Гаазький арбітраж присудив позивачам сумарно близько $130,5 млн компенсації за нерухомість, $9,2 млн компенсації витрат на судовий процес, а також відсотки на зазначені суми за ставкою 12-міс. LIBOR+1% складних відсотків щорічно.

ВТБ Банк (раніше - банк "Мрія") засновано в 1992 році. Його основним акціонером є ВАТ "Банк ВТБ" (РФ, 99,9959%).

Згідно з даними НБУ, на 1 липня 2018 року за розміром чистих активів ВТБ Банк посідав 22-е місце (8,033 млрд грн) серед 83 банків, що діяли в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА