14:43 06.11.2018

ДТЕК оцінює обсяг постачання вугілля через РФ до країн ЄС із його захоплених шахт на Донбасі до 2 млн тонн

2 хв читати
ДТЕК оцінює обсяг постачання вугілля через РФ до країн ЄС із його захоплених шахт на Донбасі до 2 млн тонн

 Антрацит, що добувається з 11 захоплених шахт компанії ДТЕК на неконтрольованій українською владою території Донбасу, на сьогодні йде через Росію до різних країн Європейського Союзу, констатував гендиректор ДТЕК Максим Тімченко.

"За нашою інформацією, загалом з окупованої території Донбасу туди відправлено до 2 млн тонн антрациту. Польські компанії придбали близько 300 тис. тонн", - сказав він в інтерв'ю польському виданню Rzeczpospolita.

М.Тімченко зазначив, що ДТЕК звернувся до поліції щодо незаконного вивезення вугілля, і нині триває розслідування.

"Ми використовуємо будь-яку можливість, щоб представити нашу позицію посольствам країн, до яких іде антрацит із Донбасу, і представникам органів влади ЄС. У відповідь ми чуємо, що це відповідальність країн-імпортерів, які самі мають створити систему контролю походження вугілля. Ми очікуємо потужнішої реакції з боку ЄС та країн, до яких іде антрацит", - наголосив керівник ДТЕК.

Голова ДТЕК визнав, що існують ризики постачання цієї продукції і в Україну, через що весь антрацит, що надходить із Росії, проходить хімічний аналіз, що дає змогу визначити його походження.

"Ми також перевіряємо, що вугілля відправляють безпосередньо із залізничних станцій, розташованих поблизу діючих шахт. Якщо вугілля відправляють зі станції, поблизу якої немає видобутку вугілля, існує висока ймовірність, що це вугілля з Донбасу. Ми відмовляємося від таких постачань", - додав М.Тімченко.

Говорячи про співпрацю з Польщею, гендиректор ДТЕК повідомив, що найбільші можливості вбачає в торгівлі електроенергією, особливо після зростання цін у Польщі. За його словами, щороку постачання становлять близько 1 ТВт-год, проте вони обмежені можливостями передачі - однією лінією з граничним навантаженням 200 МВт. М.Тімченко зазначив, що в майбутньому пропускну спроможність може бути збільшено вдесятеро - до 2000 МВт в обох напрямках.

"На майбутнє ми також зацікавлені у входженні в польський сектор відновлюваної енергетики, наприклад у сфері модернізації наявної вітроенергетики", - сказав гендиректор ДТЕК.

Він нагадав, що до 2020 року компанія має намір довести свої потужності ВДЕ до 1 ГВт, інвестуючи понад $1 млрд у сонячні та вітряні електростанції, з яких EUR400 млн становитимуть власні кошти, а решта - кошти зарубіжних партнерів.

ДТЕК створено в 2005 році для управління енергетичними активами групи "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ, Донецьк) Ріната Ахметова. Холдингу делеговано функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок із видобутку та збагачення вугілля, виробництва та реалізації електроенергії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА